Újabb magyarokat menekítenek ki Szudánból, mások hátrahagyják polgáraikat

Újabb magyar állampolgárok kimenekítése zajlik a polgárháború szélére sodródott Szudánból. A fővárosban, Kartúmban mindössze két magyar állampolgár maradt, mellettük további nyolc személyt igyekeznek kijuttatni az afrikai országból. A legfrissebb fejleményeket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ismertette Facebook-oldalán.

Magyar Nemzet
2023. 04. 25. 15:06
null
Kartúm, 2023. április 21. Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 21-én. Ezen a napon háromnapos tûzszünet lépett életbe a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között az iszlám böjti idõszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok április 15-én robbantak ki Szudánban. Az összecsapásoknak eddig több mint 350 áldozata van. MTI/AP/Maheen S Fotó: Maheen S
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb jó hír a szudáni evakuációs akció kapcsán: újabb két magyar állampolgár került biztonságba – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán kedden. – A kairói nagykövetségünk munkatársai már fel is vették honfitársainkat a megbeszélt találkozási ponton, a szudáni-egyiptomi határ egyiptomi oldalán – írta a tárcavezető.

Szijjártó Péter korábban a bolgár főváros, Szófia repülőteréről elmondta: „Jó híreim vannak a szudáni evakuációs műveletekkel kapcsolatban”. Facebbok-oldalán közzétett videójában a tárcavezető közölte, rövidesen biztonságba kerül nyolc újabb magyar állampolgár Szudánból. Róluk a külügyminiszter azt mondta, „már nagyon közel állnak ahhoz, hogy a megbeszélt biztonságos pontokon találkozzanak a nagykövetségek, illetve a térségbeli konzulátusok odadelegált kollégáival”. Hangsúlyozta, az érintettek jól vannak, folyamatos velük a kapcsolat, voltak, akik még képet és videót is küldtek az aktuális helyzetükről. Hozzátette:

 

Mindössze két magyar állampolgár van a szudáni fővárosban, Kartúmban, ahol a harcok zajlottak.

 

Szijjártó Péter arról is beszámolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai személyes kapcsolatban vannak azokkal a magyar állampolgárokkal, akik részben Etiópiában, részben pedig Dzsibutiban már biztonságos helyen vannak – jelenleg a papírmunkát végzik a hazatérés érdekében. „Természetesen folyamatosan tájékoztatni fogom önöket […] az evakuációs műveletek állásáról” – emelte ki. A tárcavezető egyúttal ismertette, következő állomása a távol-keleti Szingapúr lesz.

 

Nagy ütemben zajlanak a mentőakciók

A magyar evakuációs műveleteknek szinte azonnal hírük ment a világsajtóban. A BBC brit közszolgálati televíziónak egy Szudánban rekedt brit állampolgár beszélt nemrégiben arról, sok olyan országról tud, melynek nagykövetségei terveket készítettek állampolgáraik evakuálásra – példaként Magyarországot, valamint a Dél-afrikai Köztársaságot említette meg. Egy másik brit állampolgár pedig még arra panaszkodott hétfőn, hogy Londontól eddig nem kaptak segítséget. Rishi Sunak brit miniszterelnök kedden jelentette be, megkezdte az Egyesült Királyság állampolgárainak kimenekítését Szudánból. A kormányfő tájékoztatása szerint nagyszabású, összetett evakuálási műveletről van szó, amelyet a brit királyi légierő (RAF) hajt végre. Sunak azonban már hétfőn ismertette Twitter-bejegyzésben, hogy a kimenekítési műveletek során elsőbbséget kapnak a legveszélyeztetettebbek, köztük a gyermekes családok és az idős emberek.

A brit külügyminisztérium ugyancsak kedden közzétett tájékoztatása szerint az RAF repülőgépei a szudáni főváros, Kartúm közeléből, egy légitámaszpontról szállnak majd fel. A tárca szerint a járatokra azok jelentkezhetnek, akiknek brit útlevelük van. Jogosultak emellett a brit állampolgárok nem brit állampolgárságú közvetlen hozzátartozói is, ha van érvényes nagy-britanniai beutazási engedélyük.

DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Szudánból kimenekített, különböző nemzetiségű emberek a spanyol légierő egyik Madridba tartó teherszállító repülőgépének a fedélzetén április 24-én. Fotó: MTI/AP/Spanyol védelmi minisztérium

A keddi külügyi tájékoztatás szerint London dolgozik azon, hogy a brit állampolgárok más kilépési pontokon is elhagyhassák Szudánt, de a minisztérium erről egyelőre részleteket nem közölt. Andrew Mitchell külügyi államtitkár szerint jelenleg hozzávetőleg négyezer brit tartózkodik Szudánban, közülük eddig kétezren kértek segítséget a távozáshoz.

 

Washington nem tervez katonai mentőakciót

Noha a világ szinte minden országa azon van, hogy kimenekítse állampolgárait az afrikai országból, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója hétfőn közölte, az Egyesült Államok lépéseket tett annak érdekében, hogy segítse azon állampolgárait, akik el akarják hagyni a polgárháborús Szudánt, de nem tervez katonai mentőakciót kimenekítésükre. Jake Sullivan az elnöki hivatal sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Egyesült Államok hírszerző, megfigyelő és felderítő eszközöket telepített az országba annak érdekében, hogy elősegítse állampolgárainak biztonságos mozgását Szudánon belül a főváros Kartúm és Port Sudan kikötőváros között. Ugyanakkor hozzátette, hogy amerikai katonai egységek nem tartózkodnak az országban.

A nemzetbiztonsági tanácsadó megerősítette, hogy az amerikai kormány minden elképzelhető lehetőséget megvizsgál, amivel segítheti az amerikaiakat, de csapatok küldése nincs napirenden.

„Nem általános gyakorlat az Egyesült Államok részéről, hogy katonákat küldjön háborús övezetekbe amerikai állampolgárok kimentésére” – fogalmazott, és hozzátette, hogy Afganisztán kivétel volt, de „nem tettük ezt Líbiában, nem tettük ezt Szíriában, nem tettük ezt Jemenben, és nem tettük ezt Ukrajnában sem”. A védelmi minisztérium szóvivője szintén hétfőn sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Pentagon légi hírszerzést és megfigyelést végez a térségben, valamint a szárazföldi útvonalak biztonságának állandó értékelésével segíti a mozgást. Pat Ryder dandártábornok az országban rekedt amerikai állampolgárok helyzetével kapcsolatban azt mondta, hogy pillanatnyilag nem lehet beszélni jelentős számú olyan amerikairól, aki szeretné elhagyni Szudánt. Hozzátette ugyanakkor, hogy a következő napokban is szorosan egyeztetnek a külügyi tárcával, és készen állnak segítséget nyújtani.

Az amerikai különleges erők emberei vasárnap elővigyázatosságból kimenekítették a szudáni fővárosban dolgozó amerikai diplomatákat, a külügyminisztérium pedig felfüggesztette a nagykövetség működését, ide értve minden konzuli szolgáltatást.

Borítókép: Füst gomolyog egy kórház közelében a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 21-én (Fotó: MTI/AP/Maheen S)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.