Átmeneti tűzszünetet jelentett be az amerikai külügyminiszter

Átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – közölte az amerikai külügyminiszter.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 04. 24. 23:24
null
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan idõre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Antony Blinken washingtoni idő szerint hétfőn délután kiadott közleménye szerint a fegyvernyugvásról 72 órára állapodtak meg a szudáni konfliktus szemben álló felei, az Abdel-Fattáh Burháni tábornok vezette hadsereg, valamint az ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Daglo tábornok irányítása alatt álló félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF).

Nem ez az első ilyen jellegű bejelentés az elmúlt napokban.

Hat napja ugyancsak  Antony Blinken amerikai külügyminiszter próbált nyomást gyakorolni a felekre, akkor huszonnégy órás tűzszünetről állapodtak meg.

Pár napra rá 72 órás humanitárius tűzszünetről szóltak a hírek. Akkor ezt a hadsereggel szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) jelentette be, a muszlim böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. Az ENSZ által sürgetett fegyvernyugvás péntek reggel életbe lépett. Az RSF a közleményében leszögezte: a tűzszünet alatt humanitárius folyosókat kell nyitni.

Végül egyik korábbi tűzszünet sem bizonyult tartósnak.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. (Forrás: MTI/AP/Marwan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.