Szijjártó Péter: Öt magyar állampolgár továbbra is Szudán fővárosában van + videó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai ugyanakkor tudtak beszélni velük: mindenki jól van.

Magyar Nemzet
Forrás: facebook.com/szijjarto.peter.official2023. 04. 24. 10:33
Szijjártó Péter külügyminiszter a ferihegyi repülőtéren 2023. március 28-án Forrás: FB
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai uniós külügyminiszterek tanácsának üléséről jelentkezett be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondta, hogy az ülés első rendkívüli napirendi pontja a szudáni helyzetről szól majd, és beszámolt a legfrissebb, magyar állampolgárokat érintő fejleményekről, az evakuációs fejleményekről.

Szijjártó Péter részben jó híreket mondott: négy magyar állampolgár megérkezett a Szudánnal szomszédos Dzsibutiba. Közülük hárman a Franciaországgal fennálló evakuációs együttműködés révén tudták elhagyni a polgárháborúba süllyedő országot. Az egyébként összes európai uniós tagországgal együttműködő Franciaországnak köszönetét fejezte ki a magyar külügyminiszter.

Három magyar állampolgár az ENSZ-szel fennálló evakuációs együttműködés keretében éppen biztonságos helyre tart, illetve további három személy hasonlóan bizonyos, előre meghatározott határátkelők felé halad, ahol a Külgazdasági és Külügyminisztérium által delegált konzulok várják majd őket. Ezekről Szijjártó Péter nem kívánt részleteket elmondani.

Minden szükségtelenül nyilvánosságra hozott információ csak az evakuációs törekvések sikerét veszélyezteti

– fogalmazott.

Öt magyar állampolgár továbbra is Kartúmban, Szudán fővárosában tartózkodik; velük, ahogyan a telekommunikációs feltételek engedik, folyamatos kapcsolatban vannak a külügyminisztérium munkatársai, akik kimenekítési lehetőségeket ajánlanak nekik.

 Azonban minden evakuációs műveletnek az a feltétele – mutatott rá a miniszter –, hogy az evakuálandó személy a saját szervezésében, önerőből eljusson az evakuációs gyülekezési pontra vagy reptérre, ami önmagában kockázatos; ezt pedig nem mindenki vállalja.

Szijjártó Péter később, szintén Luxemburgból bejelentkezve elmondta, sikerült ismét kapcsolatba lépni minden magyar állampolgárral a harcok sújtotta Szudánban, mindenki jól van, többen biztonságos helyre tartanak.

Az MTI a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményére hivatkozva arról ír, hogy rövid időre helyreállt az internet- és telefonszolgáltatás az afrikai országban, így minden érintettel fel tudták venni a kapcsolatot. A Kartúmban lévő magyarokkal kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta, „amikor van lehetőségünk beszélni velük, akkor természetesen azonnal a szükséges koordinációs lépéseket megtesszük”.

Borítókép: Szijjártó Péter külügyminiszter a ferihegyi repülőtéren 2023. március 28-án (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.