Már a menekülésre készülnek az amerikaiak Szudánból

A szudáni hadsereg és a félkatonai milícia kereszttüzébe került amerikai nagykövetség alkalmazottainak kimenekítésére készülnek a Pentagon közlése szerint. Noha Washington szerint „nincs jele annak, hogy bármelyik fél szándékosan amerikaiakra támadna vagy őket venné célba”. Lapunk Wagner Pétert, az MKI vezető kutatóját kérdezte az evakuációról. Az afrikai országban az elmúlt napok harcai legalább négyszáz halálos áldozatot követeltek, a sebesültek száma a négyezerhez közelít.

2023. 04. 21. 20:07
DAGLO, Mohamed Hamdán
Kartúm, 2023. április 15. Füst gomolyog a szudáni fõváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 15-én, miután harcok robbantak ki az ország tényleges vezetõjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erõk (RSF) és a hadsereg között. MTI/AP/Marvan Ali Fotó: Marvan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok további „katonai képességeket” telepít a Szudán környéki régióba – főképp Dzsibutiba –, hogy felkészüljön a kartúmi amerikai nagykövetség – mintegy hetvenfős – személyzetének esetleges evakuálására a helyzet elfajulása esetén – közölte az amerikai védelmi minisztérium. Hozzátették: 

tartanak a helyzet háborúvá eszkalálódásától.

Szudánban a hadsereg és a félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) közötti konfliktust a polgári kormányzás visszaállítását célzó, nemzetközileg támogatott tervekkel kapcsolatos nézeteltérések, valamint a milícia reguláris hadseregbe való beolvasztásának terve körüli viták váltották ki – emlékeztetett az MTI.

Noha péntek reggel a hadsereg és az RSF a muszlim szent hónapot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep idejére tűzszünetet rendelt el – az ENSZ nyomására –, sőt az RSF közleményében humanitárius folyosók létesítését is bejelentette, a szemben álló felek korábban sem tartották magukat a kitűzött egyezségeikhez.

Mindazonáltal ha valóban létrejönne egy humanitárius folyosó, az nemcsak az amerikai evakuációt, hanem a főváros lakóinak a biztonságos menekülését is szolgálhatja.

Az ENSZ Menekültügyi Hivatalának közleménye szerint a szudáni Dárfúr régióból az elmúlt napokban mintegy húszezren menekülhettek a szomszédos Csádba.

Azonban az ország elhagyása jelenleg nem egyszerű, a CNN amerikai hírtelevízió egy katonai forrásra hivatkozva arról tájékoztatott, hogy a főváros nemzetközi repülőtere „továbbra sem üzemel”, mert a reptér irányítótornyait az RSF bombázásai megsemmisítették.

Noha egy kimenekítés mindig a helyi viszonyoktól függ, néhány éve az Egyesült Államok éppen Afganisztánból vonta ki csapatait „szélsebesen”. Lapunk Wagner Pétert, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) vezető kutatóját kérdezte az afganisztáni és egy esetleges szudáni evakuáció párhuzamairól.

A kettő között mindössze az lenne a hasonlóság, hogy mindkettő kaotikus viszonyok között zajlik, minden másban eltérnek egymástól. Ugyanis amíg Afganisztánban az amerikaiak egy relatíve stabil környezetben tudtak működni – hiszen kezdetben az afgán kormány, majd a tálib vezetés jóváhagyásával menekíthettek ki több tízezer embert –, addig Szudánban még mindig bizonytalan a helyzet

– fogalmazott Wagner Péter.

A szakértő felvázolta ugyanakkor, hogy akár egy afganisztáni forgatókönyv is elképzelhető, ha az amerikaiak mindkét szemben álló féllel megegyeznek az állampolgáraik kivonásáról.

Egy másik forgatókönyv szerint azonban ha csak a kormánnyal tudnak megállapodni, akkor „sokkal kockázatosabb és kiszámíthatatlanabb lenne a művelet”.

Mert amíg nem teremtik meg a kormányerők a főváros fölötti teljes ellenőrzést, úgy a félkatonai csoport potenciálisan célpontnak tekintheti az amerikai evakuációs csapatokat

– vázolta a MKI kutatója.

A nagykövetség és a minősített dokumentumok sorsáról Wagner Péter elmondta, hogy a „legrosszabb esetben bezárják a követséget, míg a szenzitív iratokat megsemmisítik, ha egyáltalán kinyomtatták őket, egyébként magukkal viszik”. Hozzátette azonban, hogy mivel a helyzet gyorsan változhat, a nagykövetség egy minimális „alacsonyabb szintű diplomáciai jelenléttel fennmaradhat”, megerősített védelemmel és a nagykövet hazahozatala mellett.

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni főváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 15-én, miután harcok robbantak ki az ország tényleges vezetőjének, Abdel-Fattah Burháninak a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) és a hadsereg között (Forrás: MTI/AP/Marvan Ali)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.