Háromnapos tűzszünet következik Szudánban

Több tízezer belső menekült lehet a harcok miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 21. 14:05
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 18. Bezárt boltok elõtt mennek emberek a szudáni fõváros, Kartúm egyik negyedében 2023. április 18-án, három nappal azután, hogy harcok robbantak ki Abdel-Fattah Burháni tábornoknak, a szudáni átmeneti kormányzó Szuverén Tanács vezetõjének a riválisa, Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette Félkatonai Gyors Támogató Erõk (RSF) és a hadsereg között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 180-an életüket vesztették és 1800-an megsebesültek. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szudánban beleegyezett a 72 órás humanitárius tűzszünetbe a hadsereggel szemben álló félkatonai milícia, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) a muszlim böjti időszakot, a ramadánt lezáró háromnapos ünnep, az íd al-fitr idejére. Az ENSZ által sürgetett fegyvernyugvás péntek reggel életbe lépett. Az RSF a közleményében leszögezte: a tűzszünet alatt humanitárius folyosókat kell nyitni.

Pénteken – először a harcok kezdete óta – videóüzenetet tett közzé Abdel-Fattáh Burháni, Szudán katonai vezetője. Elmondta: a katonai tanács továbbra is elkötelezett a polgári kormányzáshoz történő visszatérés mellett.

Biztosak vagyunk abban, hogy tapasztalatunk, bölcsességünk és erőnk segítségével úrrá leszünk a nehézségeken, megőrizzük az állam biztonságát és egységét

– tette hozzá. Azzal vádolja az RSF vezetőjét, Mohamed Hamdán Daglót, aki a múlt hétig a helyettese volt a két évvel korábbi puccs után megalakított katonai tanácsban, hogy át akarja venni a hatalmat. A két tábornok 2019-ben még közösen vett rész Omar el-Besír diktátor uralmának megdöntésében. Konfliktusukat a polgári kormányzás visszaállítását célzó, nemzetközileg támogatott tervekkel kapcsolatos nézeteltérések, valamint a milícia reguláris hadseregbe való beolvasztásának terve körüli viták váltották ki. Burháni hollétéről továbbra sem lehet tudni.

A Szudáni Orvosok Bizottsága azt közölte, hogy Kartúmot péntek reggel is tüzérségi támadások érték. A hét végén kitört harcoknak már több mint 350 áldozata van, helyszíni beszámolók szerint a legsúlyosabb összecsapások a fővárosban, Kartúmban, valamint az ország nyugati részén lévő Darfúrban zajlottak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és Világélelmezési Programja (WFP) azt közölte, hogy tíz- és húszezer között van azok száma, akik az ország nyugati, Csáddal határos térségében kerestek menedéket az összecsapások elől.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön javasolta a háromnapos tűzszünetet, hogy a harci övezetekben rekedt polgári lakosok orvosi ellátáshoz, élelmiszerhez és más alapvető cikkekhez juthassanak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.