„Micsoda?!” – reagált Orbán Viktor Ukrajna lehetséges NATO-csatlakozására

A magyar kormány addig nem támogatja Ukrajna integrációs törekvéseit, amíg a kárpátaljai magyarok vissza nem kapják a jogaikat.

Magyar Nemzet
2023. 04. 21. 15:42
STOLTENBERG, Jens; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. április 20. A NATO által közreadott képen Jens Stoltenberg, a NATO fõtitkára (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi megbeszélése 2023. április 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/NATO Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Micsoda?!” – reagált Twitter-bejegyzésében Orbán Viktor miniszterelnök Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtöki közleményére, miszerint „Ukrajna jogos helye a NATO-ban van”.

Azóta a katonai szövetség főtitkára a németországi Ramstein amerikai légi támaszponton az Ukrajna önvédelmét támogató országok tanácskozása előtt tett nyilatkozatában ismertette, hogy előző napi kijevi látogatásán meghívta Volodimir Zelenszkijt a júliusi NATO-csúcsra, és az ukrán elnök el is fogadta a meghívást.

Hangsúlyozta: a szövetség valamennyi tagja beleegyezett, hogy Ukrajna a NATO tagja lesz. Azonban egyelőre arra kell törekedni, hogy Ukrajna érvényesíthesse az önvédelemhez fűződő jogát az orosz támadás elleni védekezésben.

A magyar kormány álláspontja Ukrajna NATO-csatlakozása kapcsán eddig sem volt titok, nemrégiben hangot adott ennek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Brüsszelben, a katonai szövetség külügyminisztereinek kétnapos találkozóján. A tárcavezető Facebook-bejegyzésében hangot adott annak, hogy az ukrán külügyminiszter meghívása sérti a szövetségesek egységének elvét, emellett ismertette a magyar kormány céljait: „mindent meg kell tenni egy közvetlen NATO–Oroszország-konfliktus kialakulásának megelőzése érdekében”.

Posztjában akkor azt írta Szijjártó Péter,

most is világossá fogom tenni, hogy Magyarország csak és kizárólag abban az esetben fogja támogatni Ukrajna bármilyen integrációs törekvéseit, ha az ukránok visszaadják a kárpátaljai magyaroknak azokat a jogokat, amelyekkel 2015 előtt már rendelkeztek.

 

Borítókép: A NATO által közreadott képen Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijevi megbeszélése 2023. április 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/EPA/NATO)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.