Menekültválsághoz vezethet a szudáni polgárháború

Már mintegy húszezer ember, elsősorban nők és gyermekek hagyták el az afrikai országot.

2023. 04. 23. 17:26
null
Kartúm, 2023. április 23. Füst gomolyog a szudáni fõvárosban, Kartúmban 2023. április 22-én. A hadsereg és a rivális félkatonai erõk közötti fegyveres harcok több mint egy hete tartanak Szudánban. Több ország, köztük Franciaország és Spanyolország megkezdte a Szudánban dolgozó diplomáciai személyzet evakuálását, az Egyesült Államok pedig bejelentette, hogy kartúmi nagykövetsége munkatársait Etiópiába szállította, a diplomáciai képviselet munkáját határozatlan idõre felfüggesztette. MTI/AP/Marwan Ali Fotó: Marwan Ali
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szudáni polgárháborús helyzet migrációs válságot idézhet elő – figyelmeztetnek humanitárius szervezetek. 

Az utóbbi hetekben kialakult harcok miatt több tízezren hagyhatják el a mintegy 45 milliós észak-afrikai országot, amely eddig menedéket nyújtott azoknak a külföldi állampolgárnak is, akik a szomszédos országokból menekültek el. 

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) arra figyelmeztetett, hogy mintegy húszezer ember, elsősorban nők és gyermekek menekültek már Csádba. 

– Még több menekülthullámra számítunk – közölte az ENSZ Világélelmezési programjának csádi igazgatója a Reuters hírügynökséggel. Pierre Honnorat azt mondta, készek akár százezer embert is befogadni a szomszédos országból. A harcoktól sújtott szudáni főváros lakosainak jelentős része ugyanakkor otthonában rekedt, mivel a menekülés sem biztonságos. 

A Nemzetközi Menekültügyi Bizottság eközben arról beszélt, hogy elsősorban a belső menekültek számának megugrására számítanak, mivel a harcok főleg a fővárost, Kartúmot és a nyugati Dárfúr régiót érintik.

 

Borítókép: Füst gomolyog a szudáni fővárosban, Kartúmban 2023. április 22-én (Fotó: MTI/AP/Marwan Ali)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.