Egyre több ország evakuálja állampolgárait Szudánból

Sorra jelentik be az államok, hogy a nyilvántartásba vett állampolgáraikat kimenekítik Szudánból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 23. 14:27
DAGALO, Mohamed Hamdan; BURHÁNI, Abdel Fattáh al-
Kartúm, 2023. április 19. Tûzharc füstje lengi be a szudáni fõvárost, Kartúmot 2023. április 19-én, amikor egynapos országos tûzszünet van érvényben a szembenálló felek közt. Négy nappal korábban harcok robbantak ki az Abdel-Fattah Burháni tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Daglo tábornok vezette félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erõk (RSF) között. Az összecsapásokban eddig legkevesebb 185 civil és katona vesztette életét, a sebesültek száma meghaladja az 1800-at. MTI/EPA/STRINGER Fotó: STRINGER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holland külügyminisztérium vasárnap reggeli bejelentése szerint Hollandia kimenekíti a harcok dúlta Szudánból állampolgárait. Wopke Hoekstra holland külügyminiszter elmondta, a holland állampolgárok és a hollandiai tartózkodási engedéllyel rendelkezők első csoportját már vasárnap kimenekítik az országból.

Minden tőlük telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban összegyűjtsük és hazahozzuk a hollandokat

– fogalmazott. Emellett kiemelte, hogy a nap folyamán további tájékoztatást adnak majd a Szudánban tartózkodó hollandoknak a biztonságos hazajutás lehetőségeiről, valamint a gyülekezési pontokról. A miniszter biztonsági okokból azt kérte az érintettektől, ne hozzanak nyilvánosságra részleteket az evakuálási tervekről. Megerősítette ugyanakkor, hogy a szudáni kormány hadserege segítséget nyújt az ország biztonság elhagyásához.

A holland külügyminisztérium korábban arról tájékoztatott, hogy 152, Szudánban tartózkodó holland állampolgárral áll kapcsolatban, ugyanakkor arra számítanak, hogy ennél több embernek kell majd segítséget nyújtani az ország elhagyásához. – A holland külügyminisztérium honlapján naprakész tanácsokat tesz közzé Szudánban tartózkodó állampolgárainak az ország biztonsági helyzetéről – tette hozzá a holland külügyminiszter. 

Mindeközben a belga külügyminisztérium vezetője is bejelentette, hogy Belgium még a nap folyamán megkezdi állampolgárai kimenekítését Szudánból. 

Hadja Lahbib Twitter-oldalán közzétett üzenete szerint Belgium Franciaországgal és Hollandiával együttműködésben zajló műveletekben menekíti ki állampolgárait a harcok dúlta afrikai országból. – Arra kérjük a belga állampolgárokat és mindazokat, akik még nem tették meg, hogy a lehető leghamarabb vegyék fel a kapcsolatot a diplomáciai szolgálatainkkal – fogalmazott.

A belga külügyminisztérium korábbi tájékoztatása szerint ez idáig 42, Szudánban tartózkodó belga állampolgár jelentkezett, hogy elhagyná az afrikai országot. A külügyminisztérium szóvivője vasárnap megerősítette, hogy a tárca a háborús országban tartózkodó több tucat állampolgárával áll kapcsolatban.

 A francia külügyminisztérium szintén vasárnap reggel jelentette be, hogy kimenekíti a harcok dúlta afrikai országból kartúmi nagykövetsége dolgozóit és a francia állampolgárokat.

 A diplomaták konvoját a rivális felek szerint támadás érte, egy francia állampolgár megsebesült. 

A támadásért a szudáni hadsereg és a vele szemben Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) félkatonai milícia egymást okolta. A hadsereg szerint a milícia lövöldözése nyomán az evakuációt leállították.

A szudáni hadsereg szombati közleménye szerint arról egyeztetnek, hogy katonai repülőgépek segítségével menekítenék ki az amerikai, brit, kínai és francia állampolgárokat, valamint diplomatákat az észak-afrikai országból, ahol második hete zajlanak fegyveres összecsapások a hadsereg és az RSF nevű félkatonai milícia között.Pénteken a hadsereggel szemben álló fegyveres csoport közölte, hogy hajlandók részlegesen hozzájárulni az ország repülőtereinek megnyitásához annak érdekében, hogy az országok légi úton evakuálhassák állampolgáraikat.

Korábban Szaúd-Arábia külügyminisztériuma saját és több baráti ország állampolgárainak sikeres evakuálását jelentette be. Jordánia szintén megkezdte állampolgárainak kimenekítését a Szudán keleti részén fekvő Port-Szudán kikötővároson keresztül. Jun Szok Jol dél-koreai elnök szombaton az ország egyik haditengerészeti egységét vezényelte Szudánba az ott rekedt vagy ott dolgozó dél-koreai állampolgárok kimentésére – írta meg az MTI.

Borítókép: Tűzharc füstje lengi be a szudáni fővárost, Kartúmot 2023. április 19-én (Fotó: MTI/EPA/Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.