Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Hazahozzuk a magyarokat Szudánból + videó

A szudáni helyzet azt tette szükségessé, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium koordinálásával, a Terrorelhárítási Központ részvételével és a Magyar Honvédség kapacitásait kihasználva hazahozzuk a magyarokat Szudánból − jelentette ki a honvédelmi miniszter szombaton a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2023. 04. 22. 19:24
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf
A NATO Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság ünnepsége Székesfehérváron Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf közölte: ennek érdekében nagyon nagy figyelemmel követik az ottani eseményeket.

A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát

− fogalmazott.

A miniszter kiemelte: a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, legyenek bárhol is a világon.

Egy hete tartanak Szudánban az összecsapások a hadsereg és a félkatonai fegyveres erők között, az országban polgárháborús helyzet uralkodik − olvasható a videóhoz tartozó bejegyzésben, amely szerint Magyarországhoz hasonlóan már több ország megkezdte állampolgárai evakuálását.

A mai nap folyamán beszámoltunk róla, hogy kimenekítettek Szudánból tizennégy magyar és negyvennyolc külföldi állampolgárt. Ők egy búvárkiránduláson vettek részt a közben polgárháborúba süllyedt ország partjainál. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy a konfliktus kitörésekor sikerült kapcsolatba lépni a részben magyar tulajdonú szervezőcéggel, illetve a hajó legénységével, akik a magyar diplomáciai segítségnek és koordinációnak hála a megfelelő mennyiségű üzemanyag vételezése után Szudán partjai helyett Egyiptom felé vették az irányt.

A Terrorelhárítási Központ később jelezte: a polgárháború sújtotta Szudánba készül a TEK egyik különleges osztaga, ahonnan a tervek szerint magyar állampolgárokat fognak majd evakuálni.

A polgárháborúval kapcsolatos legfrissebb fejlemények, hogy kiújultak a harcok, ugyanakkor szudáni hadsereg szerint zajlanak az egyeztetések a külföldiek kimenekítéséről a harcok sújtotta országból, és az összehangolt evakuáció szombaton megkezdődhet, bár az amerikai kormány egyelőre nem erősítette meg a bejelentést.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.