Egyre feszültebb a migrációs helyzet Németországban

A városok elérték a tűréshatáraikat, képtelenek több menekült ellátására és elhelyezésére.

Magyar Nemzet
2023. 04. 13. 18:15
Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter(Fotó: Nancy Faeser / Twitter)
Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter(Fotó: Nancy Faeser / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre feszültebb a helyzet Németországban, ahol Nancy Faeser szociáldemokrata szövetségi belügyminiszter továbbra is kritikák kereszttüzében áll a menekültpolitikával kapcsolatos kijelentései és a szövetségi kormány tétlensége miatt. 

Havonta több tízezer illegális bevándorló érkezik az országba, noha a tartományoknak az elhelyezésükre és ellátásukra már nem maradt pénzük.

Bár többször felhívták a belügyminiszter figyelmét erre, Faeser nem hajlandó a problémát tudomásul venni és minden alkalommal megtagadta, hogy a  kormány több pénzt fordítson a tartományok megsegítésére.

A szövetségi belügyminiszter továbbra sem látja a problémákat, és ezzel azt mutatja, hogy a valóságtól távolodva továbbra is magára hagyja az önkormányzatokat. Az emberiesség nem ismer határokat, de a lakhatás és a források igen

– mondta a Bild című lapnak Tino Schomann, nordwestmecklenburg kereszténydemokrata körzeti megbízottja.

A kormánykoalíciós Zöldek egyik politikusa, Jens Marco Scherf, aki az alsó-frankföldi Miltenberg járási hivatal vezetője szintén élesen bírálta a tárcavezetőt. – Hiány van lakásokból, óvodákból, iskolákból, nyelv- és integrációs tanfolyamokból – szögezte le.

Nancy Faeser álláspontját kollégája, a liberális Christian Lindner pénzügyminiszter vette a védelmébe, aki szerint a tartományok valójában sokkal jobb anyagi helyzetben vannak, mint a szövetségi kormány.

Tavaly mintegy 1,1  millió menekült érkezett Németországba, az ukrajnai háború tehát csak fokozta a helyzetet. 

A Német Városok és Települések Szövetségének (DStGB) vezérigazgatója, Gerd Landsberg arra szólította fel a szövetségi kormányt, hogy sürgősen hagyjon fel a migrációt ösztönző politikájával.

Az ellenzéki pártok is össztűz alá vették a kormányt.  Az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt nemrég azt állította, hogy a kabinet „folyamatosan további ösztönzőket teremt” a magasabb szociális juttatásokkal és a könnyített honosítási eljárásokkal.

Az utóbbi időszakban a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) pártszövetség is beállt a sorba. Alexander Throm, a CDU/CSU-frakció politikusa szerint az ország jelenleg az elmúlt évek legsúlyosabb migrációs válságát éli.

Borítókép: Nancy Faeser szociáldemokrata német szövetségi belügyminiszter (Fotó: Twitter/Nancy Faeser)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.