Fejek hullhatnak az Európai Néppártban a legújabb korrupciós botrány miatt?

Miután a belga rendőrség kedden razziát tartott az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában, különböző hírek szerint a német kereszténydemokrata politikus, Mario Voigt ellen a 2019-es uniós választásokkal összefüggő pénzügyi szabálytalanságok miatt folyik vizsgálat.

Munkatársunktól
2023. 04. 05. 16:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bombaként robbant a hír kedden délután, hogy német és belga rendőrök házkutatást tartottak az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában. A legrégebbi és legnagyobb európai politikai csoportosulás egy hivatalos közleményben megerősítette, hogy 

“a német és a belga rendőrség is házkutatást tartott, amely egy, a németországi Türingiában folyó vizsgálathoz kapcsolódik. A párt teljes átláthatósággal együttműködik az érintett hatóságokkal, és minden releváns információt és dokumentumot átad. Mivel ez egy folyamatban lévő jogi vizsgálat, az EPP nem kíván további kommentárokat fűzni”.

Mario Voigt, a nyomozás középpontjában álló férfi a német kereszténydemokrata CDU párt tagja, és 2020 óta parlamenti frakcióvezető hazája, Türingia tartományban. Voigt 2019-ben az Európai Néppárt és a pártelnök Manfred Weber digitális kampányának is vezetője volt, amikor Weber az Európai Bizottság következő elnöki posztjára pályázott.

Voigt ellen számos vizsgálat indult az utóbbi években a politikán kívüli tevékenységei miatt, különösen a berlini Quadriga Hochschule tanáraként és tanácsadóként végzett munkája kapcsán. A német politikust korrupcióval és megvesztegetéssel gyanúsítják több kereskedelmi ügylet miatt, amelyek a tanácsadói munkájával összefüggésben történtek. A türingiai tartományi parlament tavaly szeptemberben az ügyész kérésére visszavonta Voigt mentelmi jogát.

A férfi hosszú évek óta a szakmában mozog, a McCann-Erickson nevű ügynökség stratégiai tanácsadójaként 2005-ben részt vett Angela Merkel korábbi kancellár választási kampányában is, azóta a mozgósító és a digitális kampányok területén a helyitől a nemzetközi szintig részt vesz a közéleti kampányokban.

A mostani botrány Voigt 2019-es európai választási kampányban végzett tevékenységével kapcsolatos, amikor a néppárti Manfred Weber elnöknek dolgozott. Az MDR német közszolgálati műsorszolgáltató szerint a rendőri razzia elsősorban egy jénai internetes ügynökséggel kötött szerződésről szól. Ez a cég ugyanis 2019 tavaszán, Voigt brüsszeli szerepvállalása során megbízást kaphatott az Európai Néppárttól az uniós választások internetes kampányára. Ezután pedig Voigt éppen ettől a cégtől kapott meglehetősen jelentős összeget.

A belga rendőrséggel együttműködve a német nyomozók most azt próbálják megállapítani, hogy Voigt mennyi pénzt kaphatott – igaz, egyes belga sajtóinformációk szerint 17 ezer euró volt a jutalma a türingiai kereszténydemokrata politikusnak.

A rendőrség most további dokumentumokat és tanúkat is keres Brüsszelben. Mindenesetre az előzetes jelek szerint az ügynek nincs közvetlen összefüggése a folyamatban lévő brüsszeli korrupciós botránnyal, amely „Katargate” néven híresült el a köznyelvben, és amelyben több európai parlamenti képviselőt gyanúsítanak azzal, hogy például Katarnak, Marokkónak és Mauritániának lobbiztak a parlamenti állásfoglalások szavazásai során, különböző ajándékokért cserébe.

Borítókép: Az Európai Néppárt logója (Fotó: AFP/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.