időjárás 27°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Razziát tartottak az Európai Néppárt székházában

Magyar Nemzet
2023.04.04. 14:05 2023.04.04. 18:33
Razziát tartottak az Európai Néppárt székházában

A belga rendőrség kedden razziát tartott az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában – írja az Euractiv hírportál. Az első információk szerint a rendőrség a 2019-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatban történt korrupció ügyében nyomoz, s ennek nyomán foglalt le most számítógépeket.


Az ügy elsősorban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy politikusához, Mario Voigt-hoz, a CDU türingiai parlamenti frakcióvezetőjéhez kötődik, aki az EPP digitális kampányának lebonyolításáért volt felelős. A korrupciós ügy egy türingiai vállalkozás által elnyert szerződéssel kapcsolatos, s a gyanú szerint a politikus törvénytelenül pénzt kapott azért, hogy az EPP a szóban forgó jénai céget bízta meg internetes kampánya megtervezéséért.

– Az Európai Néppárt megerősíti, hogy a belga és német rendőrség munkatársai a párt brüsszeli székházában jártak kedden. A párt együttműködik a hatóságokkal, minden releváns információt és dokumentációt a rendőrség rendelkezésére bocsátunk – áll az EPP közleményében.

Mario Voigt ügyvédein keresztül elutasította a vádakat, mondván: a rendőrségi fellépés aránytalan és túlzó. A politikus ellen már tavaly szeptember óta nyomozást folytatnak megvesztegetés gyanúja miatt a korrupcióellenes hatóságok Németországban – írja a Politico.

A jobbközép és liberális európai pártokat összefogó Európai Néppártot – amely az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójával rendelkezik – a decemberben kirobbant európai parlamenti korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták. December óta elsősorban baloldali, szocialista politikusokat vettek őrizetben Brüsszelben és Olaszországban – köztük az EP akkori alelnökét, a görög Eva Kailit –, amiért a gyanú szerint pénzt fogadtak el a katari és a marokkói államtól, hogy befolyásolják az uniós törvénykezést. – A szocialisták és az Európai Néppárt szövetséget kötött egymással, hogy megvédjék Katart – vádolta meg a botrány kirobbanása után a néppártot a francia radikális baloldali EP-képviselő, Manon Aubry. Mint mondta, a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Katart, mint az emberi jogokat megsértő országot elítélő EP-határozatokat igyekezett felhígítani az EPP.

Gyanúba keveredett a görög Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke – egykori európai néppárti EP-képviselő – is, hiszen korábban Katar munkaügyi reformjait dicsérte ahelyett, hogy elítélte volna az arab országot.

 

Az Európai Parlament e botrányok sorozata után bizalmi válságban van. Ezért sürgetjük a 2024 májusára tervezett EP-választások előre hozását 

 

közölte a keddi razzia után Harald Vilimsky, a jobboldali Osztrák Szabadságápárt (FPÖ) EP-delegációvezetője.

 

Borítókép: Az Európai Néppárt logója (Fotó: AFP/Jakub Porzycki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.