Razziát tartottak az Európai Néppárt székházában

A belga és a német rendőrség a CDU-val kapcsolatos korrupciós ügyben nyomoz és tartott házkutatást.

Magyar Nemzet
2023. 04. 04. 14:05
Political Parties Photo Illustrations
Political Parties Photo Illustrations European People's Party logo displayed on a phone screen and European Union flag displayed on a laptop screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on August 25, 2022. (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP/Jakub Porzycki
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belga rendőrség kedden razziát tartott az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli székházában – írja az Euractiv hírportál. Az első információk szerint a rendőrség a 2019-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatban történt korrupció ügyében nyomoz, s ennek nyomán foglalt le most számítógépeket.


Az ügy elsősorban a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egy politikusához, Mario Voigt-hoz, a CDU türingiai parlamenti frakcióvezetőjéhez kötődik, aki az EPP digitális kampányának lebonyolításáért volt felelős. A korrupciós ügy egy türingiai vállalkozás által elnyert szerződéssel kapcsolatos, s a gyanú szerint a politikus törvénytelenül pénzt kapott azért, hogy az EPP a szóban forgó jénai céget bízta meg internetes kampánya megtervezéséért.

– Az Európai Néppárt megerősíti, hogy a belga és német rendőrség munkatársai a párt brüsszeli székházában jártak kedden. A párt együttműködik a hatóságokkal, minden releváns információt és dokumentációt a rendőrség rendelkezésére bocsátunk – áll az EPP közleményében.

Mario Voigt ügyvédein keresztül elutasította a vádakat, mondván: a rendőrségi fellépés aránytalan és túlzó. A politikus ellen már tavaly szeptember óta nyomozást folytatnak megvesztegetés gyanúja miatt a korrupcióellenes hatóságok Németországban – írja a Politico.

A jobbközép és liberális európai pártokat összefogó Európai Néppártot – amely az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciójával rendelkezik – a decemberben kirobbant európai parlamenti korrupciós botránnyal is összefüggésbe hozták. December óta elsősorban baloldali, szocialista politikusokat vettek őrizetben Brüsszelben és Olaszországban – köztük az EP akkori alelnökét, a görög Eva Kailit –, amiért a gyanú szerint pénzt fogadtak el a katari és a marokkói államtól, hogy befolyásolják az uniós törvénykezést. – A szocialisták és az Európai Néppárt szövetséget kötött egymással, hogy megvédjék Katart – vádolta meg a botrány kirobbanása után a néppártot a francia radikális baloldali EP-képviselő, Manon Aubry. Mint mondta, a 2022-es labdarúgó-világbajnokságot rendező Katart, mint az emberi jogokat megsértő országot elítélő EP-határozatokat igyekezett felhígítani az EPP.

Gyanúba keveredett a görög Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság alelnöke – egykori európai néppárti EP-képviselő – is, hiszen korábban Katar munkaügyi reformjait dicsérte ahelyett, hogy elítélte volna az arab országot.

 

Az Európai Parlament e botrányok sorozata után bizalmi válságban van. Ezért sürgetjük a 2024 májusára tervezett EP-választások előre hozását 

 

közölte a keddi razzia után Harald Vilimsky, a jobboldali Osztrák Szabadságápárt (FPÖ) EP-delegációvezetője.

 

Borítókép: Az Európai Néppárt logója (Fotó: AFP/Jakub Porzycki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.