Fürödtek egyet a szenteltvízben, aztán ellopták a rézfedelet a kiskorúak egy kolozsvári templomból

Azonosította a román rendőrség a kolozsvári Szent Mihály-templomban húsvéthétfőn randalírozó és a keresztelőmedence rézfedelével távozó kiskorúakat – tájékoztatta az MTI-t kedden este László Attila főesperes, plébános.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 19. 17:56
The,Book,Of,Catholic,Church,Liturgy,And,Rosary,Beads,On
666456931 Fotó: Marijus Auruskevicius
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három, 11 és 12 év közötti gyerek randalírozott a Kolozsvár jelképének számító, az elmúlt években teljesen felújított és restaurált főtéri római katolikus templomban – írta közleményében a Szent Mihály Plébánia vezetősége. Mivel kiskorúak, életkoruk miatt nem büntethetők, és a plébánia közlése szerint a szülőket sem lehet érdemben felelősségre vonni, a körülményeik nem teszik lehetővé.

A rendőrök a keresztelőmedence rézfedelét is megtalálták, amelyet elvittek a templomból a gyerekek, miután megmosdottak a szenteltvízben és a templomban rohangáltak. Ezt a hulladékgyűjtő ponton, összetörve találták meg, és visszaszolgáltatták a plébániának. A kiskorú tolvajok mindössze pár lejt kaptak a tárgyért, ellenben annál több „bosszúságot és keserű órát” okoztak – írta a plébánia vezetősége.

„Maradunk a reménnyel, hogy megőrizhetjük hatékonyan értékeinket, bemutatva csodálatra az érdeklődőknek, megóvva a romboló szándékú emberektől” – zárták a közleményt.

László Attila főesperes az eset után az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy szigorítják a frissen restaurált főtéri templom láthatóságát az ismétlődő lopások és a látogatók nem megfelelő viselkedése miatt. Elmondta, hogy a tervek szerint a templom és a tornya délelőtt és délután lesz látogatható néhány órára, a szentmisék alatt és ebédidőben bezárják a turisták előtt.

Az Európai Unió, valamint a magyar és a román állam támogatásával felújított Szent Mihály-plébániatemplomot tavaly augusztus 13-án szentelték meg. Két hétre rá ismeretlenek betörtek és elvittek egy perselyt, másnap szintén betörési szándékkal vasrúddal megrongálták az egyik festett üvegablakot.

A gótikus templom építése a XIV. század második felében kezdődött, és a XV. század első felében fejeződött be. Jelenlegi, neogótikus tornya 1837 és 1859 között épült, ez a legmagasabb templomtorony Erdélyben.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.