Gondolatvezérlésű robotkutyákat fejlesztett az ausztrál hadsereg + videó

A bizarr megjelenésű robotkutyák tesztszerű bevezetése egyre szélesebb körben elterjedt a hatóságoknál világszerte, de az ausztrál hadsereg újabb szintre fejlesztette a négylábú gépek technológiáját.

Magyar Nemzet
2023. 04. 06. 10:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négylábú robotokat már több éve fejlesztik a Boston Dynamics szakemberei kutatási és szórakoztatási célokra, de nem kellett hozzá sok idő, hogy az amerikai hadsereg is felfigyeljen a technológiára és elkezdje tesztelni az eszköz hadászati felhasználásának lehetőségeit. Az utóbbi időben pedig több ország bűnüldöző szerve is elkezdte kiaknázni a robotkutyákban rejlő lehetőségeket – írja a FoxNews.

Fotó: Boston Dynamics

A négylábú robotokat eddig bombaelhárításban, kutatási és mentési műveletekben, valamint tömeg ellenőrzésében tudták bevetni az Egyesült Államok és Dél-Korea szingapúr rendőri szervei. Egyik elsőként a világon, az ázsiai ország már 2018-ban elkezdte a rendőri munka támogatásához használni a robotkutyákat, manapság pedig már járőrszolgálatokat is ellátnak. 

Az ausztrál hadsereg viszont nem várt módon továbbfejlesztette a négylábú robotok technológiát, amelyeket ezentúl már gondolatokkal is lehet irányítani.

Fotó: Ausztrál Hadsereg

A gondolatvezérlést egy speciális bioszenzoros szemüveg és headset teszi lehetővé, amely folyamatosan olvassa a felhasználó agyhullámait, értelmezi azokat és végrehajtandó utasításként továbbítja a robotkutyának – az agyhullámok értelmezését egy erre a célra fejlesztett AI-rendszer teszi lehetővé. 

Borítókép: illusztráció (Fotó: Ghost Robotics)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.