Hatezer fegyveres kíséri III. Károlyt a koronázásakor

Katonák, pilóták és tengerészek is tagjai lesznek annak a díszes kíséretnek, amely III. Károly király és Kamilla királyné mellett vonul majd fel London utcáin a koronázáskor. Hasonló ünnepélyes bevetésre hetven éve nem volt példa az Egyesült Királyságban.

2023. 04. 24. 5:05
King Charles III coronation
1251930195 Members of the military in Westminster, central London, during a night time rehearsal for the coronation of King Charles III on May 6. Picture date: Tuesday April 18, 2023. (Photo by Yui Mok/PA Images via Getty Images) Fotó: Getty Images/Yui Mok
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Díszes kíséretet kap Károly király és Kamilla királyné

Az Egyesült Királyság fegyveres haderejének több mint hatezer tagja vesz majd részt III. Károly király és Kamilla királyné május 6-i koronázásán, ehhez hasonló méretű ünnepélyes bevetésre az elmúlt hetven évben nem volt példa. A brit kormány tájékoztatása szerint 

a Buckingham-palota és a koronázási helyszín, a Westminster-apátság közötti felvonuláson katonák, tengerészek és pilóták kísérik majd a királyi párt.

 A fegyveres állomány tagjai már javában gyakorolnak a történelmi eseményre, a BBC brit közszolgálati média beszámolója szerint az éjszakai órákban is próbálnak.

A parádés menethez rajtuk kívül közel négyszáz olyan személy is csatlakozik, akik a nemzetközösség országaiban szolgálnak a fegyveres erők tagjaiként. Úgy tudni, a Brit Birodalomból kialakult államok szervezetének legkevesebb harmincöt különböző országa járul majd hozzá az eseményhez haderejének személyi állományával.

Károly és Kamilla az apátságba a gyémántjubileumi hintón fog utazni, amelyet még II. Erzsébet királynő hatvanéves uralkodásának tiszteletére készítettek.

 A koronázást megelőzően a királyi pár 1,3 mérföldes utat tesz majd meg a díszes kísérettel együtt London belvárosában. Hetven évvel ezelőtt, 1953-as koronázásakor II. Erzsébet ennek közel négyszeresét, mintegy öt mérföldet tett meg az úgynevezett aranyhintóval; a menet két órára nyúlt és tízezreket vonzott az utcákra. A jelenlegi uralkodó és felesége már szintén az aranyozott koronázási hintót fogja használni, amikor visszatér az uralkodói rezidenciára, a Buckingham-palotába.

Ágyúlövésekkel és légi bemutatóval is tisztelegnek a pár előtt

A király megkoronázásának pillanatát Egyesült Királyság-szerte ágyúlövésekkel jelzik majd. A többi között lövést adnak le Edinburgh, Cardiff és Belfast városából, a királyi haditengerészet hajóiról és a londoni Towerből is. Miután a már megkoronázott uralkodók visszatérnek rezidenciájukra, légi bemutatót tartanak Londonban, amelyen a fegyveres erők több mint hatvan repülőgépe repül majd el a brit főváros központja felett. Az attrakciót a Buckingham-palota erkélyéről fogja szemlélni a brit királyi család.

A légi felvonuláson olyan repülőgépek lesznek láthatók, amelyeket a világ minden táján bevetnek, például felügyelik a NATO légterét, segítenek a katasztrófaelhárításban és küzdenek a terrorizmus ellen a Közel-Keleten és Afrikában.

Az elmúlt hetekben és hónapokban a fegyveres erők kemény munkája egy hihetetlen látványosságban fog tetőzni, amely lenyűgözi majd a tömegeket itthon és szerte a világon

 – fogalmazott Rishi Sunak. A brit miniszterelnök elmondta: hálás azért, hogy a hadsereg ilyen módon tiszteleg az évszázados hagyományok előtt, nemcsak az utcákon, hanem az égen és a tengeren is.

 

Borítókép: A katonaság tagjai a londoni Westminsterben, akik a koronázási ceremóniára készülnek éjszakai próbájukon (Fotó: Yui Mok/PA Images via Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.