Holttesteket exhumálnak a Madrid melletti székesegyházban

José Antonio Primo de Riverát 1936-ban végezte ki a Népfront kormánya, a sírhelyét hétfőn exhumálják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 21. 12:27
Madrid,,Spain,-,September,1:,Valley,Of,The,Fallen.,Monument
1175285482 Fotó: Ana Martinez de Mingo Forrás: Shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A diktatúra politikai gerincét biztosító, fasiszta Falange párt alapító-vezetőjének földi maradványait hétfőn távolítják el a madridi Elesettek Völgyének székesegyházából – jelentette több spanyol sajtóorgánum nyomán az MTI.

A gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható madridi Elesettek Völgye-székesegyház a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült, több ezer fogoly rabszolgamunkájával. 2019-es exhumálásáig ugyanebben a székesegyházban állt Francisco Franco sírhelye is.

Az újabb síráthelyezésre azért van szükség, mert tavaly ősszel életbe lépett az úgynevezett demokratikus emlékezet törvénye, amely kimondja, etikátlan lenne hagyni a diktatúra szereplőit kiemelt helyeken nyugodni.  A köztársaságiak oldalán harcolva elesetteket sokszor a hozzátartozók tudta nélkül szállíttatta oda a diktátor, így hivatalos becslések szerint harmincezer embert is eltemethettek a helyszínen,

 de egyes történészek úgy vélik, a valódi szám akár hatvanezer is lehet. 

Franco uralma a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlással kezdődött, több ezer ember bebörtönöztek, legalább harmincezret kivégeztek.  A székesegyház azóta visszakapta eredeti, a Cuelgamuros völgye elnevezést.

Borítókép: A Cuelgamuros völgye (Fotó: Shutterstock)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.