Medvegyev megszakítaná a diplomáciai kapcsolatokat Lengyelországgal

„Ukrajna tele van lengyel zsoldosokkal, akiket könyörtelenül ki kell irtani” – közölte az orosz politikus.

Magyar Nemzet
2023. 04. 29. 15:30
MEDVEGYEV, Dmitrij; HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. március 21. Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetõje a Hszi Csin-ping kínai államfõ és Vlagyimir Putyin orosz elnök részvételével, valamint a két ország küldöttségének tagjaival folytatott tárgyaláson a moszkvai Nagy Kreml-palotában 2023. március 21-én. Hszi Csin-ping elõzõ nap érkezett háromnapos állami látogatásra Oroszországba. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Majsev Fotó: Alekszej Majsev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem látom értelmét a diplomáciai kapcsolatok fenntartását Lengyelországgal” – közölte szombaton Twitter-bejegyzésében Dmitrij Medvegyev, az Oroszországi Föderáció Biztonsági Tanácsának elnökhelyettese, volt orosz elnök és miniszterelnök. A politikus arra reagált közleményében, hogy rendőri kísérettel érkeztek szombat reggel Varsó önkormányzatának munkatársai a lengyel fővárosban működő orosz nagykövetség iskolaépületéhez, amelyet helyi idő szerint szombaton délután négy óráig (magyar idő szerint hat óráig) ki kell ürítenie a diplomáciai személyzetnek.

Medvegyev közölte posztjában: „ez az állam nem létezhet számunkra addig, amíg ruszofóbok vannak hatalmon, és Ukrajna tele van lengyel zsoldosokkal, akiket könyörtelenül ki kell irtani, mint a büdös patkányokat”.

Az iskolaépületbe történő rendőrségi behatolást ellenséges cselekedetnek minősítette Oroszország. Az incidens után Szergej Andrejev orosz nagykövet közölte, Varsó számítson válaszlépésre Moszkva részéről. Figyelmeztetett, hogy Oroszország a kölcsönösség elve alapján fog reagálni a lengyel döntésre. Hangsúlyozta, hogy az 1961-es bécsi egyezmény értelmében az iskolaépület lefoglalása illegális cselekedetnek minősül. Az egyezmény szerint a diplomáciai képviselethez tartozó létesítmények sérthetetlenek, azaz kizárólag a diplomáciai képviselet vezetőjének engedélyével léphetnek be a fogadó ország képviselői.

Varsó ilyen arcátlan lépése, amely túlmutat a civilizált államközi kapcsolatok keretein, nem marad válasz és következmények nélkül

– figyelmeztetett a Kreml közleményében.

A lengyel külügyminisztérium azonban azt állítja, hogy bár a gimnáziumban orosz diplomaták gyermekei tanulnak, az épület a varsói önkormányzathoz tartozik. Lukasz Jasina minisztériumi szóvivő hangsúlyozta, hogy a lefoglalással a varsói polgármesteri hivatal beadványára meghozott bírósági határozatot hajtanak végre. Hozzátette: Moszkvának jogában áll tiltakozni. Az MTI közlése szerint a varsói városháza egyelőre nem reagált a történtekre.

Oroszország varsói nagykövete múlt héten arról számolt be, hogy a lengyel ügyészség nagy mennyiségű pénzt foglalt le a varsói orosz nagykövetség befagyasztott bankszámláiról.

Egy évvel ezelőtt pedig a varsói polgármesteri hivatal egy volt orosz diplomáciai épület lefoglalását érte el bírósági úton. A varsóiak korábban csak „orosz kémtanyaként” utaltak az épületre.

Borítókép: Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetője (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Alekszej Majsev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.