időjárás 16°C Helga 2023. október 3.
logo

Rendőrök lepték el a varsói orosz nagykövetséget + videó

Magyar Nemzet
2023.04.29. 12:38 2023.04.30. 06:47
Rendőrök lepték el a varsói orosz nagykövetséget + videó

Rendőri kísérettel érkeztek szombat reggel Varsó önkormányzatának munkatársai a lengyel fővárosban működő orosz nagykövetség iskolaépületéhez, amelyet helyi idő szerint szombaton délután négy óráig (magyar idő szerint hat óráig) ki kell ürítenie a diplomáciai személyzetnek.

Varsó döntését határozottan elutasítja Moszkva, Szergej Andrejev orosz nagykövet a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek nyilatkozott az ügyben. A diplomata elmondta, nem tudja megjósolni, milyen válaszlépéssel készülhet a Kreml, azt azonban hangsúlyozta, az iskolaépület lefoglalása illegális cselekedetnek minősül. Hozzátette: a diákok oktatása a diplomáciai képviselet egy másik épületében fog folytatódni, a kiírt vizsgákat is le fogják tudni tenni a tanulók.

Szergej Andrejev egyúttal rámutatott, Varsó megszegte a bécsi egyezményt, melynek értelmében a diplomáciai képviselethez tartozó létesítmények, sérthetetlenek, azaz kizárólag a diplomáciai képviselet vezetőjének engedélyével léphetnek be a fogadó ország képviselői.

Az egyezmény továbbá kimondja, hogy írásos dokumentumok, vagyontárgyak lefoglalása, valamint a létesítmények átkutatása szintén jogellenes.

A lengyel sajtó közlése szerint korábban a lengyel külügyminisztérium hírt adott arról, hogy megkereste az illetékes hatóságokat két ingatlannal kapcsolatban, amelyek a tárca szerint illegálisan vannak Oroszország tulajdonában és nem diplomáciai munkára használják. Az Informer lengyel portál azt írta, ezek egyike a nagykövetség iskolája volt, a másik épület pedig egy, az orosz diplomatáknak otthont adó épület volt.

Borítókép: A varsói orosz nagykövetség épülete (Fotó: Twitter/Oroszország varsói nagykövetsége)

Háború Ukrajnában

Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.