Migráció: az összeomlás szélére került az olasz befogadórendszer

Az olaszok többsége nehezményezi, hogy egyre több bevándorlóról kell gondoskodnia az országnak.

2023. 04. 03. 15:38
null
Lampedusa, 2023. március 26. Illegális bevándorlók érkeznek egy hajón a szicilíai Lampedusa kikötõjébe 2023. március 26-án. Elõzõ nap több mint kétezer migráns érkezett 24 óra leforgása alatt a szigetre, ami új rekordnak számít. MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio Fotó: Elio Desiderio
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nehezebben birkóznak meg az olasz városok a migránsok tömegeivel. Háromszorosára emelkedett az Olaszországba érkezett illegális bevándorlók száma, elhelyezésük egyre komolyabb kihívást jelent a városvezetők számára. Lampedusa szigetére a téli kedvezőtlen időjárás ellenére is folyamatosan érkeztek a bevándorlók, akiket az ország különböző tartományaiban létesített befogadóközpontokba szállítanak át. A rendszer azonban túlterhelt és újabb létesítményekre lenne szükség.

Az olasz polgármesterek használaton kívüli szállodák, táborok, idősotthonok, lakatlan ingatlanok megnyitását kérik, ahol a migránsokat elhelyezhetik. Az olasz lapok szerint a már korábban is rosszul megszervezett befogadórendszer valósággal összeroppant az idei 27 ezer illegális bevándorló érkezésével. Az olasz polgármesterek többek között strukturált, működőképes befogadórendszer kiépítését kérik a kormánytól. Ez azért is szükséges, hogy a bevándorlóknak méltó körülményeket tudjanak biztosítani, amely nagyban segíti a társadalmi beilleszkedést.

 

Matteo Salvini infrastruktúráért és kikötőkért felelős miniszter a napokban keményen bírálta az Európai Uniót, amiért nem fektet megfelelő hangsúlyt a kontinens határainak védelmére.

 

A tárcavezető szerint gyors és hatékony fellépésre lenne szükség az igen erőteljes migrációs nyomás megállítására. Európa azonban a béranyasággal, hűtőszekrényekkel és zöld otthonokkal foglalkozik, ahelyett, hogy a kontinens biztonságát helyezné előtérbe – nehezményezte a jobboldali Liga főtitkára.

A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint az olaszok többsége nehezményezi, hogy egyre több bevándorlóról kell gondoskodnia Olaszországnak, s egyre nagyobb teherként élik meg a hazájukra nehezedő migrációs nyomást. Az Il Corriere della Sera napilap által közzétett felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka egyetért azzal a feltevéssel, hogy a nem kormányzati szervezetek hajóinak jelenléte ösztönző erővel hat a bűnszervezetek által működtetett illegális migrációra. Csak 32 százalék vélekedett úgy, hogy a civil hajók érdemi tevékenységet folytatnak azzal, hogy életeket mentenek a nyílt tengeren. Megosztja az olasz közvéleményt az országban tartózkodó bevándorlók növekvő száma. A megkérdezettek 62 százaléka ellenzi, hogy a jelenleginél több bevándorló tartózkodjon Olaszországban, csak 17 százaléka véli úgy, hogy a bevándorlás megoldást jelenthet a népességfogyásra és az ennek következtében kialakult munkaerőhiányra.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók érkeznek egy hajón a szicíliai Lampedusa kikötőjébe 2023. március 26-án. (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Elio Desiderio)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.