Német üzleti delegáció érkezett Ukrajnába

Robert Habeck: A látogatás célja, hogy reményt adjunk Ukrajnának a háború utáni újjáépítésre.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 04. 03. 9:56
HABECK, Robert; SCHOLZ, Olaf
Meseberg, 2023. március 5. Olaf Scholz német kancellár (j) és Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter a kabinet kétnapos zárt ülésén a kormány vendégházában, a brandenburgi Meseberg-kastélyban 2023. március 5-én. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Üzleti delegáció kíséretében megérkezett hétfő reggel Kijevbe Robert Habeck német alkancellár. Habeck először utazik Ukrajnába a tavaly február 24-én megkezdett orosz invázió óta. Látogatása az energiaszektorra koncentrál, az újjáépítésről és az együttműködésről tárgyal.

A zöldpárti Habeck, aki Németország gazdasági minisztere is, a Kijevbe vezető úton azt mondta, a látogatás célja, hogy reményt adjanak Ukrajnának a háború utáni újjáépítésre. Hozzátette, hogy egyes beruházási döntéseket már meghoztak.

A kijevi vasútállomáson közölte, utazásuk célja, hogy világos jelzést adjanak Ukrajnának, „hiszünk abban, hogy győzni fog, hogy újjáépül, és Európa érdekelt abban, hogy ne csak a veszély idején támogassa az országot, hanem abban is, hogy Ukrajna a jövőben gazdaságilag erős partner legyen”. Elmondta: mostani útját tavaly őszre tervezte, ám az orosz téli offenzíva miatt el kellett halasztania.

A német iparszövetség (BDI) elnöke, Siegfried Russwurm, a Habecket kísérő üzleti küldöttsége tagja kijelentette, az utazás jelzés az ukránoknak, hogy a német ipar szintén mellettük áll.

 

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár és Robert Habeck alkancellár, gazdasági és klímavédelmi miniszter 2023. március 5-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.