Nemet mondott a német kormány a családtámogatások növelésére

Nem emeli a családtámogatási programokra fordítható forrásokat a német kormány annak ellenére, hogy az adóbevételek azt akár lehetővé is tennék. Christian Lindner szövetségi pénzügyminiszter, a liberális Szabaddemokrata Párt (FDP) politikusa szerint sok olyan kezdeményezés van, amelyet jó lenne támogatni, de a vasúti és digitalizációs fejlesztések, illetve a német hadsereg modernizációja szerinte fontosabb és égetőbb problémák.

2023. 04. 03. 7:41
LINDNER, Christian
Prága, 2022. szeptember 9. Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítõ tanács, az ECOFIN informális ülésére Prágában 2022. szeptember 9-én. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem marad pénz a gyermeknevelési támogatásoknak a kormánypártok közötti megállapodás szerinti emelésére – mondta Christian Lindner német pénzügyminiszter annak ellenére, hogy az adóbevételek 2024-ben várhatóan először elérik az egybillió eurót (380 ezer milliárd forintot). A Szabaddemokrata Párt politikusa arról beszélt a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak, hogy részéről inkább a közlekedési és digitális infrastruktúra megújítása, a hadsereg megerősítése, valamint a kutatás és a vállalati beruházások támogatása lenne a prioritás.

Más projektek kívánatosak lennének, de jelenleg nem valósíthatók meg

 – tette hozzá Lindner.

A kormány a múlt héten infrastrukturális projektek, köztük a vasúti és autópálya-projektek, valamint a megújuló energiaforrások tervezési és engedélyezési eljárásainak felgyorsításáról állapodott meg. 

A vasúthálózatot érintő további beruházások finanszírozása érdekében 2024 januárjától a teherautók által szállított áruk széndioxid-kibocsátása alapján az útdíjat is megemeli a német kormány.

Emellett várhatóan tízmilliárd euró közpénzből első alkalommal részvénypiacokon történő befektetésre fordít majd tízmilliárd eurót, hogy stabilizálja a nyugdíjrendszert, kibővítve azt egy tőkealapú pillérrel.

 

A kormányalakításkor még fontos terület volt

A gyermekes családok esetében ezzel szemben „már sok minden történt” – mondta Lindner vasárnap, megkérdőjelezve a hárompárti kormány közösen elfogadott „gyermek-alapjövedelem” projektjét.

Több gyermeket akarunk kiemelni a szegénységből, a gyermek-alapjövedelemmel jobb lehetőségeket teremtünk a gyermekek és a fiatalok számára, és azokra összpontosítunk, akiknek a legnagyobb szükségük van a támogatásra

 – állt a még Olaf Scholz kancellár szociáldemokratái, Lisa Paus zöldjei és Lindner liberális FDP-pártja között kötött 2021-es koalíciós megállapodásban. 

Ennek érdekében a rendszer az összes meglévő gyermeknevelési támogatást egyetlen, részben a szülők jövedelmén alapuló rendszerbe kívánta összevonni. A másik rész egy garanciális hozzájárulás volt, amely minden szülőnek automatikusan járt volna.

 „Ez a juttatás közvetlenül, bürokratikus akadályok nélkül jutna el a gyermekekhez, és biztosítaná a szociokulturális létminimumot, amelyet újra kell definiálni” – állt a koalíciós megállapodásban.

 

Lindner nyilatkozata fagyos napokat hozott a koalícióban

Zöldpolitikusok bírálták Lindner nyilatkozatát, mivel a gyermekszegénység elleni küzdelem „az egész társadalom feladata, amely mellett Lindner úrnak is elkötelezettnek kellene éreznie magát” – mondta az AFP hírügynökségnek Maria Klein-Schmeink, a német parlament zöldfrakciójának helyettes vezetője.

„A gyermekek alapjövedelmét mindenképpen bevezetjük, és a tervek szerint 2025-től” – mondta Katja Mast a vezető kormánypárt, az SPD képviselője pénteken a Deutschlandfunk rádiónak.

A 2024-es költségvetés tervezetének júniusra kell elkészülnie, mielőtt azt az úgynevezett európai szemeszter keretében ellenőrzésre elküldik az EU-bizottságnak. Lindner elmondta, hogy a német adóbevételek jövőre a történelemben először érik el az egybillió euró feletti összeget.

 

Borítókép: Christian Lindner német pénzügyminiszter nyilatkozik a sajtónak, amint megérkezik az EU-tagországok gazdasági és pénzügyminisztereit tömörítő tanács, az ECOFIN informális ülésére Prágában 2022. szeptember 9-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.