Tucker Carlson Donald Trump alelnöke is lehet

Tucker Carlson váratlan távozása a Fox Newstól sokakat megdöbbentett. Noha a döntést már múlthét pénteken meghozták, a műsorvezetővel csak hétfő reggel közölték a hírt. Carlson azóta nem nyilatkozott az ügyben, ugyanakkor heves találgatások kezdődtek jövőjét illetően, sokan Donald Trump mellett is szívesen látnák a Fehér Házban.

2023. 04. 25. 16:51
Tucker Carlson konzervatív sztárműsorvezető (b) és Donald Trump korábbi republikánus elnök (j) a 2020-as elnökségi kampány idején. (Fotó: The Hill / Twitter)
Tucker Carlson konzervatív sztárműsorvezető (b) és Donald Trump korábbi republikánus elnök (j) a 2020-as elnökségi kampány idején. (Fotó: The Hill / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tucker Carlson távozás nagy csapás a csatornának és Amerikának. Tucker éleslátó, érdekes és hozta a nézettséget. Hiányozni fog” – írta Donald Trump korábbi amerikai elnök a Truth Social közösségimédia-oldalon. Míg a Newsmax műsorában tovább dicsérte a távozó műsorvezetőt, hozzátette „különösen az elmúlt egy évben, fantasztikusan viselkedett velem”.

Megdöbbentette az amerikai politikai közéletet a Fox News amerikai hírtelevízió hétfői bejelentése, miszerint megválik a csatorna legnézettebb főműsoridős műsorvezetőjétől, Tucker Carlsontól.

A csatorna közleménye szerint közös megegyezéssel váltak el az útjaik, és megköszönték Carlsonnak a mintegy másfél évtizedes elhivatott munkáját.

A döntés egyesek szerint komoly negatív hatással lesz a Fox News nézettségére és a 2024-es amerikai elnökválasztásban betöltött szerepére is. Sőt a cég részvényei mintegy öt százalékkal csökkentek a bejelentést követően.

Mások szerint a válás időzítése sem véletlen, ugyanis éppen egy hete egyezett meg 787,5 millió dolláros összegben a Fox News a Dominion szavazógépeket üzemeltető céggel a csatorna 2020-as választási tudósításai miatt indított rágalmazási perben.

Az említett ügy mellett legalább két másik pedig folyamatban van, így felerősödtek azok a spekulációk, hogy a Fox News számára Carlson főműsoridős dominanciája, markáns kijelentései és növekvő politikai befolyása egyre nagyobb teherré vált.

A Los Angeles Times hétfőn arról számolt be, hogy Rupert Murdoch – a csatorna többségét birtokló Fox Corporation ügyvezetője – hozta meg a döntést az elbocsátásról, amelyet egy folyamatban lévő diszkriminációs perrel és a január 6-i capitoliumi ostromról adott közelmúltbeli tudósításával magyarázott.

Az egykori elnök fia, Donald Trump Jr. pedig egy hétfői podcastműsorban generációja kiemelkedő tehetségének nevezte Carlsont, aki „egyike azon kevés hangoknak a Republikánus Pártban, akik elítélik a hülyeségeket”.

Amíg több republikánus politikus és választó sajnálatát fejezte ki Carlson távozását illetően, a demokraták örültek a hírnek. Alexandria Ocasio-Cortez demokrata képviselő egy videóüzenetben osztotta meg a gondolatait, támogatva a szerinte radikális nézeteket valló Carlson eltávolítását a képernyőről.

Nem kizárt, hogy Tucker Carlson televíziós múltját felhasználva politikai pályára lép, amelyet már régóta rebesgetnek – noha ő eddig elzárkózott ettől. Vivek Ramaswamy republikánus elnökjelölt egy tegnapi interjúban úgy fogalmazott, hogy szerinte az egykori műsorvezető kiváló szereplője lenne a 2024-es elnökválasztási versenynek.

A Twitteren hamar támogatásra talált az az ötlet is, hogy Tucker Carlsonnak Donald Trumppal kellene indulni a 2024-es elnökségért.

Noha Carlson számos republikánus törvényhozóval ápol rossz kapcsolatot – másokkal pedig kifejezetten jót –, Oliver Darcy, a CNN amerikai hírtelevízió vezető médiaelemzője szerint „Donald Trump mellett ő valóban a Republikánus Párt irányítójaként lépett elő. Sokan a lábai előtt hevertek.”

Sőt a Nielsen médiakutató adatai szerint Carlson a fiatalok körében kifejezetten népszerű volt. Tavaly a hirdetők által áhított 25–54 éves korosztályban, átlagosan hárommillió nézőt ért el minden este – ami kifejezetten jónak számít.

Ha politikai karrierbe mégsem kezd, Carlson áttérhet a Newsmax konzervatív televízióhoz, amely már így is sok Fox News nézőt csábított el. 

Carlson vélhetően nem marad sokáig távol a képernyőktől, ugyanis mivel tavaly 77,5 millió dollár reklámbevételt termelt a műsora, vélhetően sokan érdeklődnek majd iránta.

„Megtiszteltetés volt szerepelni Tucker Carlson egyik utolsó adásában” – írta Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Twitter-mikroblogon. Majd megköszönte a műsorvezető „rendíthetetlen tisztességét” , és minden jót kívánt a jövőbeli törekvéseihez is.

Borítókép: Tucker Carlson konzervatív sztárműsorvezető (b) és Donald Trump korábbi republikánus elnök (j) a 2020-as elnökségi kampány idején (Fotó: Twitter/The Hill)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.