Amerika utaztat migránsokat Latin-Amerikából Spanyolországba

Kolumbiai és guatemalai befogadóközpontokból irányítják majd a bevándorlókat Európába.

2023. 05. 03. 18:12
null
Yuma, 2022. október 29. Migránsok várakoznak a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél az Arizona állambeli Yumában 2022. október 29-én. Az illegális határátlépõket személyazonosságuk ellenõrzése után egy migránsközpontba szállítják. MTI/EPA/Etienne Laurent Fotó: Etienne Laurent
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latin-amerikai mingránsokat küld az Egyesült Államok Spanyolországba, hogy csökkentse a saját határaira nehezedő nyomást. A kezdeményezés májusban indul útjára és olyan emberek vesznek majd részt benne, akik a Kolumbiában és Guatemalában létrehozott befogadóközpontokon keresztül kérvényeztek legálisan menedékjogot az Egyesült Államokban. Spanyolországon kívül Kanada is fogadni fogja az érintetteket.

Az amerikai külügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, hogy az intézkedéseket a partnerországokkal, köztük Mexikóval, Kanadával, Spanyolországgal, Kolumbiával és Guatemalával szorosan együttműködve hajtják végre.

A bejelentés annak az intézkedéscsomagnak a része, amely Washingtontól a mexikói határig húzódó migrációs nyomás csökkentését célozza május 11-től. Attól a naptól, amikor felfüggesztik a kiutasításról szóló 42-es cikkelyt az USA törvényei közül, amely lehetővé tette a bevándorlók azonnali kiutasítását, összesen 2,5 millió emberét azóta, hogy 2020-ban, Donald Trump és a koronavírus-járvány idején hatályba lépett.

Amint a latin-amerikai bevándorlók megérkeznek a kolumbiai és guatemalai befogadóközpontokba, hozzáférhetnek bizonyos legális migrációs útvonalakhoz, menekültstátus megszerzéséhez, családegyesítési programokhoz és munkavállalási engedélyekhez az Egyesült Államokban.

Kanada és Spanyolország pedig beleegyezett abba, hogy fogadja azokat az embereket, akiket ezekből a központokból átmeneti vagy tartós időszakra hozzájuk irányítanak.

A washingtoni kormányzat részéről kiemelték, hogy a lépéssel

az Egyesült Államok elérhetőbbé teszi a legális migrációs útvonalakat Dél- és Közép-Amerikából, hogy megakadályozza az embereket abban, hogy a veszélyes utakat válasszák.

Borítókép: Migránsok várakoznak a Mexikót az Egyesült Államoktól elválasztó határkerítésnél az Arizona állambeli Yumában 2022. október 29-én. Az illegális határátlepőket személyazonosságuk ellenőrzése után egy migránsközpontba szállítják (Fotó: MTI/EPA/Etienne Laurent)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.