Hatalmas átalakulás várható egy újabb közép-ázsiai országban

A résztvevők több mint 90 százaléka szavazta meg Üzbegisztán alkotmánymódosítását a vasárnapi referendumon.

Magyar Nemzet
Forrás: Tashkent Times, MTI2023. 05. 01. 11:25
MIRZIJOJEV, Savkat
Taskent, 2023. április 30. Az üzbég elnöki sajtóhivatal felvételén Savkat Mirzijojev üzbég államfõ (j) és egy választási biztos üdvözli egymást az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson a fõvárosban, Taskentben 2023. április 30-án. A módosítás egyebek mellett emberi jogi reformokat tartalmaz, és az elnök hivatali idejének meghosszabbítását célozza. Mirzijojev jelenleg a második mandátumát tölti, amely 2026-ban jár le. A módosításcsomag elfogadása lehetõvé tenné, hogy 2040-ig a 35 milliós közép-ázsiai ország élén maradjon. MTI/AP/Üzbég elnöki sajtóhivatal Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Üzbegisztánban vasárnap megrendezett népszavazáson a résztvevők 90,21 százaléka döntött az alkotmánymódosítás mellett, míg 9,35 százalékuk ellene voksolt. A népszavazást a nemzetközi szabványoknak és normáknak, valamint Üzbegisztán jogszabályainak teljes mértékben megfelelve tartották meg. Minden szavazónak joga volt a szabad akaratnyilvánításhoz – közölte a Tashkent Times üzbég híroldal a Központi Választási Bizottság elnökét idézve.

Az alkotmány új változatának célja, hogy megszilárdítsa az ország stratégiai irányát az újabb reformok érdekében. A tervezett intézkedések között szerepel például a halálbüntetés betiltása (Üzbegisztánban a mai napig kiszabható a halálbüntetés, ám legalább tíz éve nem hajtottak végre egyetlen ítéletet sem), a gyermekmunka és a kényszermunka felszámolása. De a gyermekvédelem és az oktatási rendszer fejlesztése is a kiemelt célok közé tartozik. 

Savkat Mirzijojev üzbég elnök szerint az alkotmány felülvizsgálata javítani fogja a kormányzást és az életminőséget a 35 millió lakosú közép-ázsiai országban, amelynek jogait régóta erősen korlátozzák.

A módosításcsomag Üzbegisztánt „szociális állammá” nyilvánítaná, kibővítve a jóléti jogosultságok körét és lehetővé téve egyebek között a nem mezőgazdasági földtulajdonlást is – közölte az MTI.

A javaslat emellett ötről hét évre hosszabbítaná meg az elnöki mandátum idejét és a jelenleg is érvényes szabály szerint kettőre korlátozza az egymást követő elnöki ciklusok számát. A 65 éves Mirzijojev megnyitotta a volt szovjet köztársaság gazdaságát, jelentősen javította kapcsolatát a Nyugattal, és visszaszorította a biztonsági szolgálatok hatáskörét a közép-ázsiai országban.

Borítókép: Az üzbég elnöki sajtóhivatal felvételén Savkat Mirzijojev üzbég államfő (j) és egy választási biztos üdvözli egymást az alkotmány módosításáról tartott népszavazáson a fõvárosban, Taskentben 2023. április 30-án (Fotó: MTI/AP/Üzbég elnöki sajtóhivatal)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.