Erdogan jó esélyekkel várja a második fordulót

A harmadik jelölt kiesése nagy eséllyel Erdogannak kedvez majd a második fordulóban − fogalmazott a Magyar Nemzetnek Egeresi Zoltán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint a jelenlegi elnöknek a győzelemhez már az is elegendő, hogyha a versengésből kiesett harmadik jelölt, Ogan Sinan szavazótáborából minél kevesebben járulnak az urnákhoz május 28-án.

Magyar Nemzet
2023. 05. 15. 17:53
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2023. május 14. Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás elsõ fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A harmadik jelölt kiesése nagy eséllyel Erdogannak kedvez majd a második fordulóban − mutatott rá lapunk megkeresésére Egeresi Zoltán. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatója szerint az első forduló így is meglepetést hozott, mivel a közvélemény-kutatók előzetes jóslatai ellenére Recep Tayyip Erdogannak sikerült megszereznie a több szavazatot.

Erdogan nem sokkal maradt el az ötven százalék plusz egy szavazattól, vagyis majdnem sikerült elérnie, hogy már az első fordulóban győzzön. Az eredményekből jól látszik, hogy a jelenlegi török elnöknek sikerült mozgósítania szavazótáborát, s mivel nem sok választotta el az első körös győzelemtől, így ő a két hét múlva tartandó második forduló abszolút esélyese

− magyarázta a Törökország-szakértő.

A belföldi szavazatok százszázalékos feldolgozottságánál a hivatalban lévő elnök a voksok 49,51 százalékát kapta, míg legfőbb ellenfele, Kemal Kilicdaroglu 44,88 százalékkal végzett a második helyen − közölte hétfőn Ahmet Yener, a török Legfelsőbb Választási Tanács (YSK) elnöke. Hozzátette: a külföldi szavazatok közül még 35 874 feldolgozása hátra van, de így is kijelenthető, hogy egyik jelölt sem érte el az 50 százalék plusz egy voksot − tudósította az MTI.

A török választások eredményei

Egeresi Zoltán rámutatott, hogy a május 28-ig − azaz a választások második fordulójáig − hátralevő időszakban mindkét még versenyben maradt jelölt igyekszik majd megszerezni a kicsivel több mint 5 százalékot elért Sinan Ogan szavazótáborát. − Ez nem lesz könnyű feladat, mivel éppen azért voksoltak rá, mert menekültellenes és nacionalista politikát ígért a választóknak − hangsúlyozta a szakértő. Rámutatott, az ellenzéki jelölt szintén ígéretett tett a menekültek hazaküldésére, de mivel Ogan szavazói egy meglehetősen radikális vonalat képviselnek, így kevésbé valószínű, hogy a kurdok támogatását is élvező Kilicdaroglura adnák le voksukat. Ennek fényében − folytatta Egeresi Zoltán −, ha a második fordulóba jutó két jelölt eddigi támogatottságát vesszük figyelembe, akkor Erdogannak a győzelemhez már az is elég, ha Ogan szavazótáborából minél kevesebben járulnak az urnákhoz május 28-án.

Ebből következtethető, hogy ha nem is nagy fölénnyel, de valószínűleg Erdogan fogja megnyerni a második fordulót

− vélekedett a szakértő.

Ami a februári földrengés sújtotta tartományok eredményeit illeti, Egeresi Zoltán szerint bejött a papírforma, a szóban forgó területek lakosai ugyanis alapvetően a jelenlegi elnök támogatói voltak. Kiemelte, hogy bár a kezdetekben sok kritikát kapott a török kormány a késlekedés és a laza építkezési szabályok miatt, több mint két hónap elteltével már folyamatban van az újjáépítés. A kormány lehetőségeihez képest igyekezett maximálisan helyt állni, a földrengésben összedőlt, nem kellő gondossággal felépített épületek kivitelezőit letartóztatták, még kormánypárti polgármester is rács mögé került, tehát példát statuált a vezetés.

Az ellenzék által felvetett választási eredmények manipulálásával kapcsolatban Egeresi Zoltán kiemelte, hogy végül elfogadták azokat, ily módon legitimálva az első forduló eredményeit.

Összességében a szakértő szerint Erdogan jobban mozgósított, és elnyerte a szegényebb vidéki rétegek egyértelmű támogatását, és az ankarai és az isztambuli eredményeket tekintve sem sokkal maradt le, tehát a nagyvárosokban is jól teljesített.

Fontos kiemelni a parlamenti választásokat, ahol Erdogan pártja a vártnál sokkal jobban szerepelt és mivel koalíciója egyértelmű többségbe került a parlamentben, ez mindenképp a jelenlegi elnöknek kedvez és nehezíteni fogja az ellenzéki jelölt dolgát a második fordulóban − zárta szavait Egeresi Zoltán.

Borítókép: Recep Tayyip Erdogan török elnök, az iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) jelöltje voksolni érkezik Isztambulban 2023. május 14-én, a török elnökválasztás elsõ fordulójának napján. Törökországban május 14-én parlamenti választásokat is tartanak (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.