Majdnem összetűzésbe keveredett egy amerikai és egy orosz vadászgép + videó

Az amerikai központi parancsnokság szóvivője szerint orosz pilóták megpróbáltak légi harcot vívni amerikai vadászgépekkel Szíria felett, és az utóbbi időben nem először tapasztaltak agresszív magatartást a részükről, mondta Joe Buccino ezredes. Egy amerikai tiszt szerint az orosz pilóták nem próbálták meg lelőni az amerikai gépeket, inkább úgy tűnt, nemzetközi incidenst próbáltak kiprovokálni.

Magyar Nemzet
2023. 05. 01. 6:26
Operation Iraqi Freedom
OPERATION IRAQI FREEDOM -- An F-16 Fighting Falcon flies a mission in the skies near Iraq on March 22. The F-16s are from the 35th Fighter Wing "Wild Weasels", Misawa Air Base, Japan. (U.S. Air Force photo by Staff Sgt. Cherie A. Thurlby) Fotó: 1 CTCS DEPLOYED
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai tiszt szerint az orosz pilóták nem próbálták meg lelőni az amerikai gépeket, inkább úgy tűnt, nemzetközi incidenst próbáltak kiprovokálni – számolt be róla a CNN amerikai hírcsatorna.

A központi parancsnokság által közzétett videókon látható, hogy április 2-án egy orosz Szu–35 vadászgép „veszélyes és szakmaiatlan” módon közelített meg egy amerikai F–16-os vadászgépet. Egy másik videón április 18-án egy orosz vadászgép megsértette a koalíciós légtérhatárt, és mintegy 600 méterre megközelített egy amerikai vadászgépet.

Az elmúlt évek során az Egyesült Államok és Oroszország felállított egy kommunikációs vonalat a két haderő között Szíriában, hogy egy véletlen hiba ne vezethessen eszkalációhoz. Az amerikai tisztségviselők ezen keresztül kapcsolatba is léptek orosz kollégáikkal a fenti és más esetek kapcsán, de az oroszok egyszer sem ismerték el az incidenseket.

Az amerikai illetékes szerint március eleje óta az orosz gépek összesen 85 alkalommal szegték meg a konfliktus elkerülése érdekében felállított protokollt, például túl közel repültek a koalíciós bázisokhoz, nem kommunikáltak az e célra létrehozott vonalon, illetve 26 alkalommal felfegyverzett gépekkel repültek az amerikai és koalíciós pozíciók fölé.  

Az Egyesült Államoknak mintegy 900 katonája tartózkodik Szíriában. Az elmúlt időszakban nem csak ott kerültek összetűzésbe az amerikaiak az orosz vadászgépekkel: márciusban a Fekete-tenger felett ütközött össze egy orosz gép és egy amerikai drón.

 

Borítókép: F–16-os vadászgép Irakban (Fotó: U. S. Air Force/Staff Sgt. Cherie A. Thurlby)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.