Következő mérkőzések
Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Moszkva: „Klasszikus dezinformáció”, amit a dánok állítanak

Reagált az orosz külügyi szóvivő az Északi Áramlat felrobbantásával kapcsolatos újabb hírekre.

Magyar Nemzet
2023. 05. 03. 20:14
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is szorosan figyelemmel kísérjük az Északi Áramlat 2022. szeptemberi szabotázsának kivizsgálásával kapcsolatos fejleményeket – jelentette ki orosz külügyi szóvivő szerdán. Maria Zaharova arra reagált, hogy egy dokumentumfilm szerint víz alatti műveletek végrehajtására képes orosz hadihajók tartózkodhattak az Északi Áramlat gázvezetékek későbbi felrobbanásának helyszínén.

A dokumentumfilm állításaira reagálva Zaharova úgy fogalmazott, hogy „a nyugati médiában (elsősorban Németországban, Dániában és Svédországban) a jelek szerint a katonai és különleges szolgálatok ösztönzésére, alaptalan oroszgyűlölő célzásokat terjesztenek”. 

Megjegyezte, hogy bár állítólag a dán titkosszolgálatok birtokában vannak olyan fényképek, amelyeken egy orosz hajó látható, azokat a dán fegyveres erők parancsnoksága „érzékeny” jellegük miatt nem kívánja nyilvánosságra hozni. Zaharova szerint ez „klasszikus dezinformáció”.

„Szeretném eloszlatni NATO-kollégáink találgatásait. Az információ nyilvánosan hozzáférhető, és furcsa, hogy nemcsak az újságírók, hanem a dán haditengerészet sem rendelkezik vele. Szeretném tájékoztatni a tájékozatlanokat: 2022. szeptember 19. és 24. között a Balti-tengeri Flotta egy tervezett gyakorlat részeként hajtott végre gyakorlati műveletet a Balti-tengeren” – tette hozzá az orosz külügyi szóvivő. Kiemelte,

a Balti Flotta valamennyi gyakorlatára a Balti-tenger délkeleti és középső részén lévő tengeri gyakorlótéren került sor, míg az Északi Áramlat 2 robbantási helyszíne a dániai Bornholm sziget közelében – a Balti-tenger nyugati részén – található. A terület (Bornholm) a Dán Királyság kizárólagos gazdasági övezetén belül van, ahol a meghatározás szerint a Balti-tengeri Flotta bármilyen tevékenysége és művelete kizárt, ahogyan azt az ENSZ tengerjogi egyezménye előírja.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt, múlt héten kiderült, hogy a dán hadsereg 26 fotót készített a robbanások helyszínének közelében egy másik, tengeralattjáró-műveletekre szakosodott orosz haditengerészeti hajóról. Egy dán újság szerint az SS–750 tengeralattjáró-mentőhajót négy nappal a robbanások előtt fotózták le a közelben, ez a hajó képes kisebb méretű tengeralattjárót szállítani. A dokumentumfilm szerint nincs meggyőző bizonyíték arról, hogy mivel is foglalkoztak ezek a hajók, ahogy arra sincs, hogy Oroszország állna a robbanások mögött, a szokatlan tevékenység azonban kérdéseket vet fel.

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.