Olasz lap: Orbán Viktor lehet a békekötés kulcsfigurája

A magyar miniszterelnök központi szerepet játszhat a háború lezárásában.

2023. 05. 03. 10:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ferenc pápa a budapesti apostoli látogatásáról visszatérve az újságíróknak úgy nyilatkozott: folyamatban van egy titkos béketerv, melynek részleteit egyelőre titok fedi. Eddig sem Ukrajna, sem pedig Oroszország nem erősítette meg, hogy elkezdődtek volna a konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai tárgyalások.

Az azonban kétségtelen, hogy a vatikáni diplomácia a háború kirobbanása óta azon dolgozik, hogy olyan partnereket találjon, akik képesek tárgyalóasztalhoz ültetni a konfliktusban álló feleket. Ferenc pápa több alkalommal kijelentette, hogy mindenre készen áll, hogy megállítsa a pusztító erőszakot. 

Bár a béketerv részleteit szigorú titok fedi, az Il Giornale olasz napilap felhívja a figyelmet, hogy Ferenc pápa háromnapos budapesti útja során nemcsak Novák Katalin államfővel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel is személyesen tárgyalt. A lap azt is kiemeli, hogy a magyar kormányfő az egyedüli európia vezető, aki kapcsolatban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A lap szerint Orbán Viktor összekötő személy lehet Oroszország és a Szentszék között, az együttműködésével ugyanis létrejöhet Ferenc pápa és Putyin között egy négyszemközti kapcsolat, melyre egyébként korábban már voltak kísérletek a vatikáni diplomácia részéről.

Paul Richard Gallagher külkapcsolatokért felelős vatikáni államtitkár korábban már többször úgy nyilatkozott az Il Giornale napilapnak, hogy a Vatikán semleges területe lehetne a konfliktusban álló felek közötti béketárgyalások helyszíne.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Ferenc pápa és Orbán Viktor miniszterelnök (j) találkozója a Sándor-palotában 2023. április 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.