Kína és a Vatikán béketerve: alapvető hasonlóságok, legfontosabb különbségek

Kína három napja közzétett, az ukrajnai háború politikai úton való rendezéséről szóló béketerve mellett a pápai hivatal is összeállított sajtóhírek szerint egy dokumentumot, ami egy esetleges orosz–ukrán békekötés kívánatos pontjait ismerteti. Kína és a Vatikán béketerve fontos alapelveket fektet le, de a pápai terv a nukleáris fegyverekkel szembeni fellépést, a kínai terv a hidegháborús mentalitás elvetését emlegeti. Utóbbi ráadásul erős üzenetet küld Európa és az Egyesült Államok szankciós politikája ellen.

2023. 02. 28. 17:12
null
Berlin, 2023. február 26. Tûzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követelõ tüntetõk Berlinben 2023. február 25-én, egy nappal az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború elsõ évfordulója után. A tiltakozást Sahra Wagenknecht baloldali politikus és Alice Schwarzer, a német nõmozgalom egyik legismertebb képviselõje szervezte. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leonyid Szevasztyjanov, az orosz ortodox Óhitűek Világszövetségének a katolikus egyházfővel levelezésben álló elnöke a RIA Novosztyi hírügynökségnek a hétfői napon úgy nyilatkozott, hogy a katolikus egyházfő összeállított egy, az orosz–ukrán rendezésre vonatkozó tervet. Így a Kínai Népköztársaság által közzétett rendezési terven kívül létezik még egy, béketervként értelmezhető dokumentum az ukrajnai háború lezárásáról.

PUTYIN, Vlagyimir
Az elesett ukrán katonák emlékére elhelyezett zászlókat nézi egy férfi a kijevi Függetlenség terén 2023. február 22-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök 2022. február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Vatikán: területi integritás, csapatkivonások, nonproliferáció

Szevasztyjanov azt állította: a kezdeményezés tartalmazza azt a tézist, miszerint minden konfliktusban egyenlően felelős minden fél. A tervvel a cél a hosszú és igazságos béke, és ezek garanciája a befogadás, a másik kultúrájának és nyelvének tisztelete, valamint az együttműködés minden fél között. Elsődleges az emberi élet és az egészség megőrzése. 

Ezen felül kiemelten fontos, hogy kívülálló országok ne vegyenek részt a konfliktusban részes felek fegyverrel való ellátásában.

 Szevasztyjanov szerint a pápa a Vatikánt javasolja a béketárgyalások helyszínéül, mivel Róma a béke városa.

Ugyan egyelőre a pápai hivatalok részéről nem érkezett megerősítés arra vonatkozóan, hogy valóban van egy, a szentatya által jegyzett béketerv, a Vatikán vezetéséhez közel állók által tett nyilatkozatok alapján a fenti alapelvek és azokon túlmenő nézetek felvázolhatók.

Ilyen például az igazságos béke kérdésköre. Az America című jezsuita magazinnak nyilatkozott a szentszék nemzetközi és nemzetközi szervezetekkel fenntartott kapcsolataiért felelős Paul R. Gallagher érsek, aki elmondta, a Vatikán számára az igazságos béke azt jelenti, „hogy az orosz erők kivonulnak Ukrajna területéről. Igen, a béke az ellenségeskedések befejezését jelentené, és a béke bizonyos fokú tárgyalásokat foglal magában, hogy egy szerződéshez vagy legalábbis fegyverszünethez jussunk” – fogalmazott az érsek.

Ferenc pápa 2022 decemberében egy Úrangyala imádságon maga hangsúlyozta a területi épség elsődlegességét: bírálta a Moszkva által az oroszok által megszállt övezetekben a területi annexiókat, a két népköztársaság elcsatolását. A pápa továbbá az imádság keretében arra kérte mindkét elnököt, hogy hagyják abba az erőszakot, és legyenek nyitottak a békéről szóló tárgyalásokra.

A Vatikán egyébként mindkét harcoló féllel fenntartja diplomáciai kapcsolatait:
„A napokban ukrán parlamenti képviselők küldöttsége érkezett, és itt a Vatikánban is találkoztak. A kijevi nunciuson és az ukrán szentszéki nagyköveten keresztül tartjuk a kapcsolatot. Ami az orosz felet illeti, van egy nunciusunk Moszkvában, és az itteni szentszéki orosz nagykövet révén valósul meg a kapcsolattartás.”

A nonproliferáció kapcsán Gallagher érsek nagyon rossz hírnek nevezte azt, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét a START-egyezményben.

Az elmúlt években a nukleáris egyezmények és szerződések hatalmas eróziója zajlott le, és ez csak egy újabb szög, talán az utolsó szög [a koporsóban]. Azt hiszem, ez azt jelenti, hogy meg kell próbálnunk megújítani a nukleáris fegyverek elterjedését megakadályozó rendszert, annak felépítését. (…) A szentszék részéről továbbra is elkötelezettek vagyunk egy nukleáris fegyverek nélküli világ víziója mellett

– magyarázta.

 

Kína: nemzetközi jogi alapelvek betartásának kötelme, illetve erős üzenet a nyugati államoknak

Kína béketerve bizonyos pontokban kimondottan hasonlatos a Vatikán által hangoztatott alapértékekhez. Kína rendezési tervében is kitüntetett helyen szerepel ugyanis a harcok azonnali befejezése, béketárgyalások megkezdése, az országok szuverenitásának tisztelete. Nem szól ugyanakkor konkrétan a nukleáris fegyverek léte ellen, azonban hangsúlyozza, hogy nem kerülhet sor a bevetésükre, illetve – a nukleáris szennyezés megakadályozása érdekében – külön kimondja, hogy a nukleáris erőműveket és környéküket kiemelt védelemben kell részesíteni.

Meg kell oldani Kína szerint a háború nyomán kibontakozó humanitárius válsághelyzetet, biztosítani kell a hadifoglyok és a civilek biztonságát, és nem szabad érvényesíteni azt a beállítottságot, melyet a dokumentum hidegháborús gondolkodásnak nevez: egyik ország sem növelheti saját biztonságát a másik biztonságának kárára.

A kínai terv elég erőteljes üzenetet is tartalmaz az Európai Unió és az Egyesült Államok részére.

Tizenkét pontjából ugyanis kettő külön foglalkozik a szankciós politikával: a tizedik pontban Kína a békekötés feltételeként jelöli meg, hogy minden érintett fél hagyjon fel az egyoldalú büntetőintézkedések (azaz szankciók) kivetésével, illetve tizenegyedik pontjában pedig az áll, minden félnek alázattal fenn kell tartania a meglévő világgazdasági rendszert, és tartózkodnia kell attól, hogy a világgazdaságot politikai célokra eszközként vagy fegyverként használja.

 

Borítókép: Tűzszünetet, béketárgyalásokat és az ukrajnai fegyverszállítások leállítását követelő tüntetők Berlinben 2023. február 25-én, egy nappal az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború első évfordulója után (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.