A sztárjogász szerint elegendő bizonyíték van Joe Biden vesztegetési ügyében

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb tekintélynek örvendő jogásza, a harvardi emeritus professor Alan Dershowitz szerint „természetesen” elegendő bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy korrupcióért vizsgálat alá lehessen vonni Joe Biden amerikai elnököt.

Kónya Rita
2023. 06. 12. 14:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dershowitz egy konzervatív rádiócsatornának nyilatkozott vasárnap, ahol a riporter többek között arról kérdezte, hogy az eddig látott bizonyítékok alapján indíthat-e vizsgálatot a republikánus többségű képviselőház Joe Biden ellen vesztegetés miatt.

„Természetesen” − válaszolta Dershowitz, aki szerint a vádemeléshez ugyan még nincs elegendő bizonyíték, a vizsgálat megkezdéséhez azonban van, idézi az interjút a Breitbart amerikai híroldal. A professzor ezzel az FBI informátorának nyilatkozatára utalt, amelybe hosszas huzavona után a napokban tekinthetett be a képviselőház felügyeleti bizottságának két tagja.

„És természetesen a képviselőház, amikor a demokraták irányították, nagyon-nagyon messzire ment a Donald Trump elleni nyomozásban, és ahogy akkor is mondtam, szemet szemért, és amikor a republikánusok átveszik az irányítást a képviselőházban, ők is ugyanezt fogják tenni” – mondta a professzor. 

Jobban örülnék a kölcsönös leszerelésnek, de nem lehet egyoldalú leszerelés. Ha az egyik oldal fegyverként használja az elnök felelősségre vonását és a büntető igazságszolgáltatási rendszert, akkor számíthatunk arra, hogy a másik oldal is ezt fogja tenni.

Az FBI és a képviselőház felügyeleti bizottsága között már hetek óta folyt a kötélhúzás. A bizottság egy olyan dokumentumot kért be az FBI-tól, amely bizonyíthatná Joe Biden részvételét egy állítólagos hálózatban, amely olyan külföldről érkezett pénzösszegek elrejtésére irányulhatott, amelyek részben az akkori alelnök megvesztegetését szolgálhatták. Az FBI viszont a bizalmas emberi forrás programjának védelmére hivatkozva megtagadta a dokumentum átadását.

A dokumentumot azt követően kérték be, hogy az informátor megkereste Comert, a bizottság vezetőjét és Chuck Grassley iowai republikánus szenátort azt állítva, hogy a dokumentum az FBI és az Igazságügyi Minisztérium birtokában van, és hogy abból kiderülne az állítólagos bűnszervezet működésének pontos leírása, valamint annak célja.

A felügyeleti bizottság néhány hete egy 36 oldalas dokumentumot ismertetett a nyilvánossággal a Biden család gyanús ügyeivel kapcsolatban.

A testület közlése szerint a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tízmillió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta.

Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra − idézte a dokumentumot a Fox News amerikai televíziós hálózat.

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el.

Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. Az ügyet többen is az amerikai történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányához, a Watergate-ügyhöz hasonlították.

A nyilvánosságra hozott információk egyértelművé teszik, hogy Joe Biden a vizsgálat központi szereplője, mivel az ő befolyásos pozíciója és korábban az alelnöki hivatalban betöltött szerepe tette lehetővé, hogy a családja és üzleti partnerei több millió dolláros külföldi bevételekre tegyenek szert.

Biden elnök a bizottság által bemutatott banki kivonatokra úgy reagált, hogy a dokumentumok hamisak, és tagadta, hogy valaha is megtörténtek volna ezek a tranzakciók. − Comer képviselő úr már többször is alaptalan célozgatásokat terjesztett, miközben nem volt hajlandó legitim módon lefolytatni az úgynevezett vizsgálatokat – mondta Ian Sams, a Fehér Ház munkatársa.

Bár a bizottság végül elérte, hogy elnöke és rangidős tagja − James Comer és Jamie Raskin képviselők − betekinthessenek a dokumentumba, Comer továbbra is eljárást kezdeményezne az FBI igazgatója, Christopher Wray ellen a képviselőház megsértése miatt, és ebben a házelnök, Kevin McCarthy is támogatja.

Dershowitz a vasárnapi rádiós interjúban a Donald Trump volt elnök elleni vádemelésről is beszélt. Szerinte a Trump elleni vádak, bár komolyak, elmaradnak a Richard Nixon elnök, valamint a Hillary Clinton volt külügyminiszter majd demokrata elnökjelölt ellen felhozottaktól. Az utóbbi esetben az igazságügyi minisztérium annak ellenére nem vizsgálódott, hogy bizonyítékok vannak arra, hogy Clinton titkos információkat semmisített meg.

A magát liberálisnak valló Dershowitz képviselte Trumpot a második vádemelési perében, de a volt elnök ellen szavazott − kétszer is. Egy, a Sky News ausztrál kiadásának adott áprilisi interjújában a Trump elleni másik, hallgatási pénzekkel kapcsolatos vádemelést „a büntető igazságszolgáltatási rendszer átpolitizálása szélsőséges példájának” nevezte.

A floridai üggyel kapcsolatban akkor úgy fogalmazott: 

Nem tudnak ellene fellépni, hacsak nem lépnek fel Joe Biden és Pence alelnök ellen is.

Ugyanakkor a professzor nem tartotta valószínűnek, hogy Biden ellen is eljárást indítanának. Mint ismeretes, Joe Biden elnökről nemrég kiderült, hogy titkos anyagokat – amelyek egy része szigorúan titkos − rejtett el három különböző helyen, például az egyik otthonában, a garázsban. „Az amerikai jogrendszer végét jelentené, ha Trumpot elítélnék. Ez egy szörnyű nap lenne, de nem hiszem, hogy ez megtörténik” – fogalmazott Dershowitz az áprilisi interjúban.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a 2024-es pénzügyi évre javasolt szövetségi költségvetéséről beszél a Finishing Trades Institute-ban tartott rendezvényen 2023. március 9-én Philadelphiában, Pennsylvaniában (Fotó: AFP/Getty Images/Chip Somodevilla)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.