Komplett hálózatot irányíthat az amerikai elnök

Joe Bidennek egyesek szerint egy a Watergate-hez hasonló méretű korrupciós botránnyal kell szembenéznie.

Gábor Márton
2023. 05. 12. 17:22
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Joe Biden and his son Hunter Biden attend the annual Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 10, 2023 in Washington, DC. The tradition dates back to 1878 when President Rutherford B. Hayes invited children to the White House for Easter and egg rolling on the lawn. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának republikánus tagjai a héten olyan tényszerű bizonyítékokkal álltak elő Joe Biden amerikai elnök és családja ellen, amelyet többen is az amerikai történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányához, a Watergate-ügyhöz hasonlítanak.

A nyilvánosságra hozott információk egyértelművé teszik, hogy Joe Biden a vizsgálat központi szereplője, mivel az ő befolyásos pozíciója és korábban az alelnöki hivatalban betöltött szerepe tette lehetővé, hogy a családja és üzleti partnerei több millió dolláros külföldi bevételekre tegyenek szert. 

Az amerikai Capitoliumban tartott szerdai sajtótájékoztatón a bizottság tagjai részletesen felvázolták, hogy a Biden család tagjai és üzlettársai hogyan hozták létre a korlátolt felelősségű társaságok szövevényes hálóját annak érdekében, hogy több mint tízmillió dollárt mossanak tisztára, amit külföldi állampolgároktól és kínai, illetve romániai cégektől kaptak. Ezeket az állításokat a bizottság hivatalos banki nyilvántartásokkal is alátámasztotta. Biden elnök a banki kivonatokra úgy reagált, hogy a dokumentumok hamisak, és tagadta, hogy valaha is megtörténtek volna ezek a tranzakciók. „Comer képviselő úr már többször is alaptalan célozgatásokat terjesztett, miközben nem volt hajlandó legitim módon lefolytatni az úgynevezett vizsgálatokat” – mondta Ian Sams, a Fehér Ház szóvivője.

Eddig két hiteles bejelentő állt elő olyan bizonyítékokkal, amelyeket a bizottságnak fel kell tárnia. Az amerikai adóhatóság (IRS) egyik különleges ügynöke olyan információkkal rendelkezik, amelyek Hunter Biden állítólagos előnyös bánásmódjára vonatkoznak, amelyet a delaware-i államügyész tanúsított a Biden család ügyleteivel szemben. A másik állítás közvetlenül a Biden család által Joe Biden alelnöksége idején folytatott tevékenységekre vonatkozik. James Comer bizottsági elnök beidézte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) képviselőit ezeknek a feljegyzéseknek a magyarázatára, illetve a részletes bemutatására.

Egy másik, republikánus vezetésű képviselőházi testület ugyanezen a napon tett közzé jelentést arról a levélről, amelyet 51 volt hírszerzési és biztonsági tisztviselő tett közzé a 2020-as fehér házi választások előtt.

A szóban forgó levél azt sugallta, hogy a Hunter Biden laptopjáról szóló amerikai médiajelentések egy orosz dezinformációs kampány részét képezhetik. Az igazságügyi bizottság szerint Antony Blinken, a mostani amerikai külügyminiszter vezette a projektet, aminek keretében aláírásokat gyűjtöttek a levélhez. A bizottság szerint az aláírásgyűjtést egy CIA-alkalmazott is segítette.

Borítókép: Joe Biden fiával, Hunter Bidennel a Fehér Ház kertjében (Fotó: AFP/Getty Images/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.