Emberkereskedők lehettek felelősek a görögországi hajótörésért

Őrizetbe vettek tíz feltételezett emberkereskedőt Pakisztánban a görögországi hajótöréssel kapcsolatban – közölték vasárnap a helyi hatóságok. Emberkereskedelemben való részvétellel gyanúsítják őket, miután több tucat migráns meghalt, amikor a héten egy túlzsúfolt hajó elsüllyedt Görögország partjainál.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 18. 18:47
null
Kalamata, 2023. június 15. A hajótörés egyik túlélõjét mentõautóba helyezik a görögországi Kalamata kikötõjében 2023. június 15-én. Elõzõ nap elsüllyedt egy illegális bevándorlókat szállító, túlzsúfolt halászhajó 47 tengeri mérföldre Pülosztól, a Jón-tengeren. Legkevesebb 79 ember életét vesztette, tucatnyian eltûntek, 104-et sikerült kimenteni. MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz Fotó: Thanászisz Sztavrakisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc feltételezett embercsempészt Kasmír pakisztáni ellenőrzés alá eső részén vettek őrizetbe, ahonnan az áldozatok többsége származik. Egy másik embert a pandzsábi Gudzsrátban tartóztattak le, egy olyan városban, amely a migrációra készülők gyülekezőhelye.

Sehbaz Saríf pakisztáni miniszterelnök elrendelte az „emberkereskedelem förtelmes bűncselekményében részt vevő emberek” elleni kemény fellépést, és ígéretet tett arra, hogy a bűnösöket „szigorúan megbüntetik” – olvasható hivatalának közleményében.

Pakisztáni migránsok is voltak azon a halászhajón, amely szerda reggel felborult és 15 perc alatt elsüllyedt a peloponnészoszi partoknál, legkevesebb 78 ember halálát okozva. Több százan eltűntek.

A túlélők között tizenkét pakisztáni volt – közölte szombaton a pakisztáni külügyminisztérium.

A politikai zavargások és az összeomlás szélén álló gazdaság miatt pakisztániak tízezrei hagyják el legálisan vagy illegálisan az országot. Közülük évente több ezer fiatal indul veszélyes útra Európába, ahová illegálisan próbálnak meg bejutni a jobb élet reményében.

Borítókép: A hajótörés egyik túlélőjét mentőautóba helyezik a görögországi Kalamata kikötőjében 2023. június 15-én (Fotó: MTI/AP/Thanászisz Sztavrakisz)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.