időjárás -2°C Ferenc , Olívia 2023. december 3.
logo

Folytatódnak az evakuálások, több ezren váltak otthontalanná a gátrobbanás miatt + videó

Koren-Karczub Tímea
2023.06.07. 07:13 2023.06.07. 14:56
Folytatódnak az evakuálások, több ezren váltak otthontalanná a gátrobbanás miatt + videó

Az ukrajnai gát lerombolása súlyos és messzemenő következményekkel jár több ezer emberre nézve – figyelmeztetett az Egyesült Nemzetek Szervezete.

Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese szerint a Nova Kahovka-i vízerőmű gátjánál bekövetkezett katasztrófa mértéke csak a következő napokban válik világossá. Az ENSZ Biztonsági Tanácsához szólva kedden késő este elmondta, hogy 

Dél-Ukrajnában emberek ezreinek kell szembenézniük az otthonuk, az élelem, a víz és a megélhetésük elvesztésével.

Az elárasztott városokból és falvakból több ezren menekültek el, a vízszint mintegy 12 méteres, és félő, hogy tovább emelkedik.

A tömeges evakuálások szerda reggel folytatódtak az ukrajnai Herszon régióban, miközben videók arról tanúskodnak, hogy állatok rekedtek a vízzel elöntött utcákon. 

Korábbi beszámolók szerint összesen mintegy negyvenezer embert kellett evakuálni, 17 ezret a Dnyipro folyótól nyugatra fekvő, ukrán fennhatóság alatt álló területen, 25 ezret pedig az oroszok által megszállt keleti részen. 

A legnehezebb helyzet Herszon város Korabelnij kerületében alakult ki. Ott 3 és fél méterrel emelkedett meg a vízszint, és több mint ezer házat árasztott el a víz

 – közölte Olekszij Kuleba, az ukrán elnöki hivatal helyettes kabinetfőnöke. Hozzátette: az evakuálások szerdán és a következő napokban autóbuszokkal és vonatokkal folytatódnak.

A régió orosz ellenőrzés alatt álló területén a hatóságok közölték, hogy három településről megkezdték az emberek kimenekítését mintegy ötven autóbusszal. Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka Moszkva által kinevezett polgármestere elmondta, hogy város víz alatt áll, és 900 lakosát evakuálták. Hozzátette: 35 centiméterrel csökkent a vízszint. Elmondta továbbá, hogy Nova Kahovkában legalább hét ember eltűnt a víztározóból ellenőrizetlenül kifolyó áradat miatt.

Az első becslések szerint mintegy tízezer hektár mezőgazdasági terület kerül víz alá Herszon megye ukrán ellenőrzés alatt álló részén. Ellenkező oldalon, az oroszok által megszállt területen sokkal súlyosabb áradás várható – közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium a honlapján. Részletes információkat az elkövetkező napokban fognak közzétenni, amikor a tárcának pontosabb képe lesz a helyzetről.

Az ember okozta katasztrófa ezenfelül 31 szántóföldi öntözőrendszer vízellátását fogja megzavarni Dnyipropetrovszk, Herszon és Zaporizzsja régiókban – derült ki a közleményből. – A vízerőmű károsodása miatt a dél-ukrajnai földek már jövőre sivataggá válhatnak – tették hozzá. A történtek a lakott területek ivóvízellátását is érintik majd, és a halászatra nézve is negatív következményekkel járhatnak – olvasható az ukrán mezőgazdasági tárca közleményében az MTI összefoglalója szerint.

A katasztrófáról műholdfelvételek is készültek, amelyek széles körű pusztítást mutatnak.

Ukrajna és Oroszország egymást vádolja a támadásért. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője Ukrajna szándékos szabotázsaként jellemezte a történteket.

– Kérvényeket fogunk benyújtani a Nemzetközi Büntetőbíróság munkatársaihoz – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, hogy Ukrajna azt tervezi, beperli Oroszországot a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságon a kahovkai vízerőművet ért támadás miatt.

 

Borítókép: Gátrobbantás okozta árvíz Herszonban 2023. június 6-án. Hajnalban robbanás történt a dél-ukrajnai Herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározó gátján, az ukránok és az oroszok egymást vádolják a robbantás elkövetésével

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.