Kukába dobott LMBTQ-zászlóval kampányol a spanyolországi Vox

„Döntsd el, mi számít” – áll a jobboldali párt választási plakátjain, amelyekkel a július 23-i előre hozott választásokra kampányolnak.

Tóth Brigitta (Murcia)
2023. 06. 28. 5:05
null
SPAIN-POLITICS-ELECTIONS-FAR-RIGHT Fotó: THOMAS COEX
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kukába dobott feminista szimbólumok, valamint katalán és LMBTQ-zászlók – ez a kép szerepel a spanyol Vox egyik madridi plakátján, amelyet azonnali hatállyal eltávolíttatott a választási bizottság. A testület úgy döntött, hogy a párt ellen nem indítanak fegyelmi eljárást, de ha nem tüntetik el a főváros utcáiról a transzparenseket, illetve megismétlik ezt a „magatartást”,  annak következményei lesznek. 

A május végi önkormányzati választásokon mandátumait megduplázó Vox plakátján az a szlogen áll, hogy „Döntsd el, mi számít”. Az ábrán egy spanyol zászlós karkötőt viselő kéz épp a kukába dobja a függetlenedni vágyó katalánok, a feminista mozgalom, a kommunisták, valamint az LMBTQ-közösség szivárványszínű zászlaját.

Két oldalán kiemelték a párt által elítélt és támogatott értékeket, utóbbiak között feltűnik a család, az ipar, a közbiztonság és a vidéki területek védelme, előbbiek között pedig helyet kapott a bizonytalanság, a megosztottság és a szegénység. 

A választási bizottság határozatában nem értékelte a transzparens tartalmának „esetleges jogellenességét”, de úgy ítélte meg, hogy sérti az általános választási rendszer egyik paragrafusát, amely a kampány kezdetére vonatkozik. Szerintük a Vox-plakát már most a választókat akarja győzködni, miközben még törvényileg nincs felhatalmazva erre még akkor sem, ha közvetlenül nem kérik rajta keresztül az állampolgárok szavazatát. 

A bizottság azután indította meg a vizsgálatot, hogy a szocialista PSOE feljelentette a Voxot a plakát miatt. Szerintük azonban a Santiago Abascal vezette párt nemcsak a választási törvényeket sértette meg, hanem gyűlölet-bűncselekményt is elkövetett. A Vox a maga részéről a panaszok elutasítását kérte, mert szerintük nem szegtek szabályt.

A molinó az elmúlt napokban az LMBTQ-közösségben és a feminista csoportok körében is óriási felzúdulást keltett. Vasárnap reggelre aktivisták vörös-fekete festékkel mázolták össze az egyik plakátot, amelyet támadásként értékelnek az összes, „szemetesben” lévő csoport ellen. 

Spanyolországban július 23-án előre hozott választásokat tartanak, amit Pedro Sánchez szocialista kormányfő a május végi önkormányzati voksolásokon elszenvedett vereség után jelentett be. A miniszterelnöki szék legfőbb esélyese a helyhatósági választásokon győzedelmeskedő Néppárt (PP) vezetője, Alberto Núnez Feijóo, akinek minden bizonnyal a Voxszal kell majd koalíciót kötnie, ha kormányozni akarja Spanyolországot. 

Borítókép: Kukába dobott feminista szimbólumok, valamint katalán és LMBTQ-zászlók a spanyolországi Vox párt plakátján (Fotó: AFP/Thomas Coex)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.