Novák Katalin kiállt Ukrajna támogatása és a mielőbbi béke mellett

A bukaresti kilencek elkötelezettek Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt – hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök a NATO közép- és kelet-európai tagországait tömörítő B9-ek államfőinek keddi pozsonyi találkozója után.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 19:57
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bukaresti kilencek (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia, Litvánia, Lettország, Észtország és Bulgária) megbeszéléséhez csatlakozott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára, illetve videóüzenetben Volodimir Zelenszkij ukrán államfő is. A bukaresti kilencek nevű csoportosulás Klaus Johannis román és Adrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére alakult meg 2015 novemberében. 

A fő téma Európa biztonságának és stabilitásának megerősítése volt.

A keddi találkozón a bukaresti kilencek közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben kifejezték közös elkötelezettségüket Ukrajna további támogatása és mindenekelőtt a béke mielőbbi helyreállítása iránt.

Novák Katalin a megbeszélés témái közül kiemelte az ukrajnai civileket sújtó, megmagyarázhatatlan, brutális és tragikus támadásokat. A magyar államfő hozzátette, hogy a kedden elfogadott nyilatkozat elítéli Oroszország igazolhatatlan támadását és elismeri Ukrajna önvédelemhez való jogát.

A B9-eknek továbbra is készen kell állniuk a humanitárius segítségnyújtásra – mutatott rá, hozzátéve, hogy

Magyarország a háború kezdete óta kétmillió menekültet fogadott Ukrajnából.

Novák Katalin felhívta a figyelmet az Ukrajna jövőjével kapcsolatos gondolkodás fontosságára is: a B9-eknek jelen kell lenniük Ukrajnában a háború utáni újjáépítés során és azt követően is – közölte.

Fontos azonban az, hogy ne hangozzanak el valószínűtlen ígéretek – hangsúlyozta, hozzáfűzve, Ukrajna számára kulcsfontosságú, hogy a katonai döntéseket reális elvárások alapján hozza meg. A magyar államfő kifejtette, hogy a B9-ek hívei annak, hogy perspektívát nyújtsanak Ukrajna NATO-tagságára, ahogy hívei a szövetség „nyitott ajtók” politikájának is.

A NATO- és EU-tagság elérése érdekében ezért további reformokra bátorítják Ukrajnát – számolt be Novák Katalin, hozzátéve, hogy mindez az ukrajnai kisebbségi jogok tiszteletben tartását is érinti.

A köztársasági elnök felhívta a figyelmet a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságára is, ez ugyanis alapvető feltétele egész Európa stabilitásának 

– mutatott rá.

Novák Katalin emlékeztetett, Magyarország földrajzilag két válságzóna között helyezkedik el, nemrég például számos magyar katona sérült meg a koszovói zavargásokban a KFOR-misszió tagjaként. Jens Stoltenberg a keddi találkozó után saját Twitter-fiókjában a Novák Katalinnal lezajlott eszmecseréjét emelte ki, mint fogalmazott, jó megbeszélést folytatott a „megbecsült szövetséges” Magyarország köztársasági elnökével.

Novák Katalin a közösségi médiában arra is emlékeztetett,

Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is teljesíti a vállaltnál korábban, hogy GDP-je 2 százalékát költi védelmi kiadásokra.

 

Borítókép: Novák Katalin és Jens Stoltenberg (Forrás: Twitter/Jens Stoltenberg)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.