A NATO-főtitkárral tárgyalt Novák Katalin Pozsonyban

„A Nyugat-Balkán stabilitása is feltétele Európa és Magyarország biztonságának” – mutatott rá a köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 16:51
DUDA, Andrzej; JOTOVA, Ilijana; NOVÁK Katalin; NAUSEDA, Gitanas; LEVITS, Egils
A Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója Pozsonyban Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyeztetés a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel – ezzel a címmel tett közzé bejegyzést Facebook-oldalán Novák Katalin. A köztársasági elnök a szlovák fővárosból, Pozsonyból jelentkezett be, ahová a bukaresti kilencek (B9) országcsoport találkozójára érkezett. A bukaresti kilencek nevű csoportosulás Klaus Johannis román és Adrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére alakult meg 2015 novemberében. Tagjai a katonai szervezet kelet-európai tagállamai: Lengyelország és Románia mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia.

 

A pozsonyi B9-csúcson külön is tárgyaltam a NATO főtitkárával, aki megköszönte a magyar katonák helytállását Koszovóban, és akinek elmondtam, Magyarország érdeke egy erős észak-atlanti szövetség, amint az is, hogy Ukrajnában mihamarabb sikerüljön igazságos békét elérni.

 

– írta Novák Katalin.

Hozzátette: A Nyugat akkor jár el helyesen, ha csak reális ígéreteket tesz Ukrajnának, amit be is tud tartani. Ismét elmondtam elnök kollégáimnak, hogy a nemzeti kisebbségek jogait tiszteletben kell tartani.

 

Magyarország két krízisövezet, a háború sújtotta Ukrajna és a Nyugat-Balkán között fekszik. Utóbbi stabilitása is feltétele Európa és Magyarország biztonságának. Magyarország egy erős NATO-ban érdekelt, ezért is teljesíti a vállaltnál korábban, hogy GDP-je két százalékát költi védelmi kiadásokra

 

– írta közösségi oldalán a köztársasági elnök.

Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke hétfőn közösségi oldalán ismertette a régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket, és az Ukrajnában zajló orosz katonai agressziónak a közép-európai régióra gyakorolt hatásait vitatják meg a bukaresti kilencek elnökei kedden. Novák Katalin Twitter-bejegyzésében ugyanakkor rámutatott, a napirendi pontok között szerepel a Nova Kahovka-i vízerőművet ért támadás is.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (k) a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, bukaresti kilencek csoport (B9) csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 6-án. Balról Gitanas Nauseda litván, Andrzej Duda lengyel (b2),  Egils Levits lett (j2) és Ilijana Jotova bolgár alelnök (j) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.