Gátrobbanás Ukrajnában, ezreket fenyeget az árvíz + videók

Támadás érte az orosz ellenőrzés alatt álló Herszonban a Nova Kahovka-i vízerőművet, amelynek következtében a víztározó gátja egy részen átszakadt árvizet okozva. A környéken folyamatosan emelkedik a vízszint, megkezdték a lakosok evakuálást. A támadásért az oroszok és az ukránok egymást okolják.

Magyar Nemzet
2023. 06. 06. 7:30
null
Herszon, 2023. június 6. A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott mûholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévõ, jelenleg orosz ellenõrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én. Az ukrán fegyveres erõk déli parancsnoksága június 6-án azt közölte, az orosz erõk felrobbantották a gátat, míg Vlagyimir Leontyjev, Nova Kahovka városnak az orosz hatóságok által kinevezett polgármestere szerint a vízerõmûvet ellátó víztározó gátja sértetlen, nem történt katasztrófa, magának az erõmûnek egy része azonban megsemmisült ukrán találatok következtében. MTI/AP/Maxar Technologies Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi oldalakra kerültek fel azok a felvételek, amelyeken az látszik, hogy az Oroszország által ellenőrzött herszoni régióban átszakadt egy gát egy víztározónál. 

A Nova Kahovka vízerőmű a Dnyeper folyón épült, a gát leomlása több ezer ember halálát is okozhatná. 

A közösségi oldalakra felkerült egy olyan videó is, ami állítólag a robbanásról készült, de ennek hitelességét nem erősítették meg. 

Olekszandr Prokudin, a Herszon régió katonai közigazgatásának ukránok által kinevezett vezetője videónyilatkozatában az orosz erőket hibáztatta.

„Az orosz hadsereg újabb terrorcselekményt követett el. Felrobbantotta a Kahovka vízerőművet. A víz öt órán belül eléri a kritikus szintet. A veszélyeztetett területen megkezdődött az evakuálás” − hívta fel rá a figyelmet a CNN. 

Vlagyimir Leontyjev a Nova Kahovka kerület orosz közigazgatási vezetője ugyanakkor azt közölte, hogy bár a gát megsérült, az nem szakadt át. 

Hajnali kettőkor több találat érte az erőmű felső részét, és az leomlott. A gát azonban nem semmisült meg, ami hatalmas áldás

mondta Leontyjev a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek. Akkor hozzátette, a lakosság evakuálására a városból nincs szükség, de a folyásirányban lejjebb fekvő településeken szükség lehet rá, összesen mintegy 300 házat fenyegethet árvíz. 

Andrej Alekszejenko, Herszon megye orosz ellenőrzés alatt álló részének kormányfője később a Telegramon azt írta, hogy a Dnyeper folyó part menti területein a helyzetet a hatóságok kézben tartják. Leszögezte, hogy az emberek életét nem fenyegeti veszély, a rendkívüli helyzetek minisztériumának munkatársai ellenőrzik a folyó vízszintjét. Hozzátette, hogy szükség esetén a hatóságok készen állnak a folyóparti falvak lakóinak evakuálására, és buszokat készítettek elő.

Vlagyimir Leontyjev kedd délelőtt tett közzé frissítést és egy videót Telegram-oldalán, amelyben közölte, az ár elérte Nova Kahovkát, folyamatosan emelkedik a vízszint. Hozzátette: 

a hatóságok evakuálják a lakosságot az elárasztott területekről, miután az ukrán csapatok csapása miatt megsemmisült a kahovkai vízerőmű.

Közben folyamatosan újabb és újabb felvételek kerülnek fel a közösségi oldalakra az elárasztott városról. 

 

Mekkora területet fenyeget veszély?

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye ukrán kormányzója a Telegramon bejelentette, hogy a vízszint vélhetően néhány órán belül „kritikus szintet ér el”, és szintén elmondta, hogy megkezdték az evakuálást a környékről. Hozzátette, hogy 

a veszélyeztetett zónában mintegy 16 ezer ember él.

Denisz Smihal ukrán belügyminiszter azt mondta, mintegy 80 települést fenyeget árvíz.

A kahovkai a többlépcsős Dnyeper vízerőmű-rendszer hatodik, alsó és utolsó foka. Az RBK orosz gazdasági lap szerint május 7-én a erőműnél ellenőrzött vízlebocsátásba kezdtek, hogy elkerüljék a gátszakadást. A víztározó Herszon és Zaporizzsja megye orosz ellenőrzés alá került részén, valamint az ukrán ellenőrzés alatt maradt Dnyipropetrovszk megye területén található.

Az erőmű öt kilométerre található Nova Kakhovka várostól, ezért ha a gát leomlana, az katasztrófát okozna. Erről egy animáció is felkerült a Twiterre. 

A katasztrófavédelem szerint a vízerőmű 28 tartószerkezetéből 14 már összeomlott, és további leomlások várhatóak. Az erőmű víz feletti építményei megsemmisültek.

Azt is közölték, hogy az ár két sziget felé halad, amelyeket valószínűleg elönt majd. Leontyjev tájékoztatása szerint a víz 72 órán belül a normális szintre apad, írja a TASZSZ orosz hírügynökség.

 

Veszélyben a zaporizzsjai atomerőmű?

A létesítmény megsérülése orosz hírügynökségek szerint fennakadásokat okozhat a 2014-ben elcsatolt Krím félsziget vízellátásában és a zaporizzsjai nukleáris erőmű működésében.

Az Enerhoatom ukrán állami atomenergetikai vállalat szintén azt közölte, hogy 

a gát lerombolása veszélyt jelent az erőműre nézve, ám kiemelte: a helyzetet ellenőrzés alatt tartják, a hűtővíztároló jelenleg tele van.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) közleményt adott ki, melyben - a TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint - azt tudatta, hogy a létesítmény „nincs közvetlen veszélyben”.

A kahovkai vízerőművet üzemeltető vállalat azt közölte, hogy a támadás nyomán az erőmű „teljesen tönkrement”, és nem is lehet helyreállítani. 

Charles Michel az Európai Tanács elnöke sokkolónak nevezte a támadást. 

Közösségi oldalán az orosz félnek tulajdonítva a robbantást azt írta, „a polgári infrastruktúra lerombolása egyértelműen háborús bűncselekménynek minősül - és mi felelősségre fogjuk vonni Oroszországot és megbízottjait”.

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása új dimenziót jelent Oroszország Ukrajna elleni háborújában - mondta Olaf Scholz német kancellár kedden Berlinben.

A robbantás egyben illeszkedik a polgári célpontok elleni támadásokból is álló orosz hadviseléshez és az „orosz katonák által elkövetett sok-sok bűncselekményhez” - jelentette ki a német kormányfő a WDR közszolgálati médiatársaság Europaforum nevű rendezvényén. Hozzátette: a kormány folyamatosan figyeli, hogy miként alakul a helyzet a térségben fekvő zaporizzsjai atomerőműben.

Oroszország egyébként korábban levélben fordult az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy szólítsa fel Ukrajnát, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és az erőmű elleni támadásokkal. 

Borítókép: A Maxar Technologies által 2023. június 6-án közreadott műholdfelvétel a dél-ukrajnai Herszon megyében lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka víztározójának gátjáról a Dnyeper folyón június 5-én (Fotó: MTI/AP/Maxar Technologies)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.