A NATO keleti szárnyának csúcstalálkozóján tárgyal Novák Katalin

A megbeszélések során szó fog esni a Nova Kahovka-i vízerőművet ért támadásról is.

2023. 06. 06. 13:27
NOVÁK Katalin; KARIS, Alar; STOLTENBERG, Jens; NAUSEDA, Gitanas; LEVITS, Egils ; PAVEL, Petr
A Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója Pozsonyban Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szlovák fővárosba, Pozsonyba érkezett kedd délután Novák Katalin. A köztársasági elnök a NATO keleti szárnyának (B9) csúcstalálkozóján vesz részt.

 

Szerencsére egyre több szó esik a békéről. Érkezéskor a szlovák, a román és a lengyel elnökök fogadtak

 

– írta Facebook-posztjában Novák Katalin.

Hozzátette: az egyeztetések kezdődnek, hamarosan jelentkezik a fejleményekkel.

Novák Katalin Twitter-bejegyzése szerint a napirendi pontok között szerepel a Nova Kahovka-i vízerőművet ért támadás is.

 

Imádkozom azokért, akiket érintett a tragédia

 

– fogalmazott a köztársasági elnök posztjában.

A bukaresti kilencek nevű csoportosulás Klaus Johannis román és Adrzej Duda lengyel elnök kezdeményezésére alakult meg 2015 novemberében. Tagjai a katonai szervezet kelet-európai tagállamai: Lengyelország és Románia mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia és Szlovákia.

Zuzana Caputová, Szlovákia köztársasági elnöke hétfőn közösségi oldalán ismertette, a régió biztonságával kapcsolatos kérdéseket, és az Ukrajnában zajló orosz katonai agressziónak a közép-európai régióra gyakorolt hatásait vitatják meg a bukaresti kilencek elnökei kedden. A találkozón Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök (k) a közép- és kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő, bukaresti kilencek csoport (B9) csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 6-án. Mellette Alar Karis észt (b3) és Egils Levits lett elnök (j), balról Petr Pavel cseh államfő, Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b2) és Gitanas Nauseda litván államfő (j2) (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.