Sajnálatát fejezte ki a szerb miniszter a sérült katonák miatt - videóval

Békére és a helyzet rendezésére van szükség – erről beszélt a magyar és a szerb védelmi miniszter Koszovó kapcsán. A szerb elnök a CNN-nek adott interjújában a nemzetközi közösség fellépését kérte.

Magyar Nemzet
2023. 06. 01. 7:52
Serbians protest in northern Kosovo
Serbians protest in northern Kosovo”‹”‹”‹”‹”‹”‹”‹ Fotó: ERKIN KECI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóffal egyeztetett telefonon a szerb védelmi miniszer. Milos Vucsevics a koszovói helyzet kapcsán elmondta, továbbra is a térség békéjének és stabilitásának megőrzése a cél. Ennek kapcsán megismételte Alekszandar Vucsics szerb államfő korábbi álláspontját, amely szerint a „déli tartományunk” békéjének megőrzése az albán polgármesterek, valamint a pristinai rendőrség speciális egységeinek kivonásával lehetséges. 

Vucsevics a telefonbeszélgetés során kifejezte sajnálatát, hogy KFOR-katonák sérültek meg az összecsapásokban. Az incidensek során több magyar katona is megsérült.

A szerb miniszter egyúttal reményének adott hangot, hogy a jövőben is egyedül a KFOR lesz az egyetlen legális és legitim fegyveres erő Koszovóban, úgy, ahogy az az ENSZ 1244-es rezolúciójában is szerepel. 

Milos Vucsevics szerint a KFOR-nak kell megvédeni a szerbeket, s a többi kisebbséget Albin Kurti koszovói miniszterelnök elnyomó adminisztrációjától. 

 

A magyar miniszter párbeszédre, s a kérdések diplomáciai úton történő rendezésére szólított fel. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a szerb védelmi minisztérium közleménye szerint Magyarország nevében felhívta a feleket, hogy folytassanak párbeszédet. Ennek célja pedig a tartós béke és a stabilitás kell hogy legyen. 

A szerb védelmi miniszter olasz kollégájával is beszélt. Guido Crosetto kiemelte: országa folytatja munkáját a régióban lévő feszültség csökkentése érdekében, ami szerinte egész Európa számára stratégiai jelentőségű. Az olasz tárcavezető aláhúzta: a nemzetközi közösség elvárása, hogy a felek aktívan vegyenek részt a normális élet újbóli kialakításában, s hogy ismét a diplomácia és a párbeszéd játssza a domináns szerepet. 

Békére szólított fel Alekszandar Vucsics is a CNN amerikai televíziónak adott interjújában, ugyanakkor emlékeztetett, 

Albin Kurti hatalomra kerülése óta 353 nemzeti alapú támadás történt Koszovóban, amelyeket a szerbek ellen követtek el. 

Emlékeztetett: az év eleje óta hat emberre lőttek rá, közülük kettő gyerek. A szerbeket nyugalomra intette. A szerb köztársasági elnök aláhúzta: Belgrád mindent megtett, hogy teljesítse a brüsszeli megállapodásban rá eső részt, viszont Pristina 2013 óta nem teljesítette a kötelezettségét – a Szerb Önkormányzatok Közössége megalakítását. Hozzátette: az Észak-Koszovóban megtartott legutóbbi választások nem tekinthetők legitimnek, mivel a választópolgárok mindössze 3,4 százaléka járult az urnákhoz. Mint ismeretes, a szerbek bojkottálták a voksolást. 

Vucsics az interjúban határozott fellépésre szólította fel a nemzetközi közösséget – mint fogalmazott – azokkal szemben, akik makacsságuk miatt felelőssé tehetők a koszovói helyzet eszkalációjáért, veszélyeztetve ezzel az egész térség békéjét és biztonságát. 

Borítókép: Tüntetés Koszovóban (Fotó: Erkin Keci/Anadolu Agency/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.