Vádalkuba menekült Joe Biden fia

Peren kívüli megállapodást kötött Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia adószabálysértési és tiltott fegyverbirtoklási ügyében − derült ki kedden a Delaware államban iktatott bírósági iratokból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 21. 6:02
President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunter Biden elkerüli a bírósági vádemelést az akár 12 év börtönnel büntethető cselekmények ügyében.

A keddi bejelentés szerint Hunter Biden az egyezség alapján vétkesnek mondja magát összesen több mint 200 ezer dollár jövedelemadó-fizetés elmulasztásában 2017-ben és 2018-ban.

David C. Weiss, Delaware állam kerületi ügyésze közölte, hogy az adóhatóság iratai alapján Hunter Biden a két egymást követő évben egyenként 1,5 millió dollár adóköteles jövedelemhez jutott, ami után nem fizette meg a közterhet. A vizsgálat 2018-ban indult az üzletember ellen úgynevezett gyanús pénzmozgásra vonatkozó dokumentum miatt, amely szerint külföldi forrásokból jutott nagy összegű bevételekhez. Hunter Biden 2014-ben bekerült a Burisma ukrán olajipari vállalat igazgatótanácsába.

A keddi bejelentés szerint a szövetségi vádhatóság és az elnök fiának ügyvédei arról is megállapodtak, hogy a bírósági tárgyalás elkerülése érdekében 

a tiltott fegyverbirtoklás ügyében úgynevezett megelőző eljárás kezdődik. 

Ebben Hunter Bidennek a hagyományos büntetőeljárás helyett alternatív intézkedésekbe kell beleegyeznie.  

Az ügyész közölte, hogy az ügy bíró elé kerül, akinek a mérlegelésén múlik, hogy kiszab-e börtönbüntetést, és hozzátette, jelenleg még tart a vizsgálat.

Hunter Bident azzal gyanúsítják, hogy 2018 októberében törvénytelenül jutott fegyverhez, mert a vásárlás során azt állította, hogy nem fogyaszt kábítószert. Az elnök fia abban az időben kábítószer-függőséggel küzdött, és az amerikai törvények szerint ilyen személy nem birtokolhat lőfegyvert.

Az elnök fiának adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódott. Áprilisban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédje levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait.

Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor tisztán bosszúnak tart.

 Ügyvédei arról tájékoztatták a képviselőházat, hogy az ügynököket az igazságügyi minisztérium kérésére vették le az ügyről, írja a Fox News amerikai hírcsatorna. Korábban az adóhatóság egyik vezetője a képviselőház előtt garantálta, hogy az esetleges informátorokat semmilyen hátrány nem éri.

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.