Tovább csuklóztatják az ifjabb Biden adóügyét vizsgáló ügynököt

Tovább gyűrűzik a Hunter Biden adóügyét érintő vizsgálat elfogultságával kapcsolatos vád. Egy 2022. októberi elmérgesedett megbeszélés után az ügyet vizsgáló adóhatósági ügynökök nem kaptak további információkat az ügyészségtől, majd néhány hete teljesen kizárták őket a nyomozásból. Most pedig a szenátus demokrata vezetésű pénzügyi bizottsága nem hajlandó a képviselőházi bizottsággal közösen meghallgatni az ügyet kirobbantó ügynököt.

Kónya Rita
2023. 05. 24. 7:14
President Biden Hosts Annual White House Easter Egg Roll
US-PRESIDENT-BIDEN-HOSTS-ANNUAL-WHITE-HOUSE-EASTER-EGG-ROLL Fotó: DREW ANGERER
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai adóhatóság egyik felügyeleti ügynökét képviselő ügyvédek leveléből kiderül, hogy elmérgesedett a helyzet a Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden ellen folytatott adóügyi vizsgálat során. A levélben leírnak egy 2022 októberében tartott találkozót, amelynek során a szövetségi ügyészek tájékoztatták a nyomozókat a Hunter Biden ellen folytatott igazságügyi minisztériumi büntetőeljárás kezelésében tapasztalt szabálytalanságokkal kapcsolatos aggályaikról. 

Az adóhatósági ügynököt és csapatát ezt követően nem hívták meg az ügyészi csapat további megbeszéléseire, és csak egy vezető ügynök megkeresére kaptak friss információkat a nyomozásról − írja a Wall Street Journal.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédei áprilisban küldtek egy levelet a törvényhozásnak, amelyben azt állították, hogy bizonyítékuk van a nyomozásba való politikai beavatkozásra. Egy újabb levélben bosszúnak nevezték, hogy az adóhatósági ügynököt és teljes nyomozócsapatát az igazságügyi minisztérium kérésére eltávolították a büntetőeljárásból. 

Most pedig csalódottságuknak adtak hangot amiatt, hogy a republikánus vezetésű képviselőházi költségvetési bizottság és a demokrata vezetésű szenátusi pénzügyi bizottság nem tudott megállapodni a közös meghallgatásról, így az ügynöknek kétszer kell tanúvallomást tennie.

„Amellett, hogy már így is kockáztatja a karrierjét és a megélhetését, hogy információt nyújtson önöknek, nem kellene további kockázatnak kitenni azzal, hogy kétszer kell tanúskodnia, két különböző környezetben, két különböző jegyzőkönyvvel, két különböző bizottság előtt, két különböző elnök vezetésével, ellentétes pártérdekek mentén” − írták az ügyvédek. „Röviden: ügyfelünk nem hajlandó politikai játékszerré válni, és csalódott amiatt, hogy a bizottságok nem voltak hajlandók tárgyalni egyetlen önkéntes meghallgatásról, amelyen mindenki részt vehetne.”

Hunter Biden adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódik, és úgy tűnik, nem is mindenki tartja fontosnak, hogy az igazság napvilágra kerüljön. A múlt hónapban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédje levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait.

Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor tisztán bosszúnak tart. Ügyvédei arról tájékoztatták a képviselőházat, hogy az ügynököket az igazságügyi minisztérium kérésére vették le az ügyről, írja a Fox News amerikai hírcsatorna. Korábban az adóhatóság egyik vezetője a képviselőház előtt garantálta, hogy az esetleges informátorokat semmilyen hátrány nem éri.

„A mai napon az általunk képviselt adóhatósági bűnügyi felügyeleti különleges ügynököt arról tájékoztatták, hogy őt és teljes nyomozócsoportját eltávolítják a folyamatban lévő és érzékeny nyomozásból abban a nagy horderejű, ellentmondásos témában, amellyel kapcsolatban ügyfelünk megpróbált a képviselőháznak jelentést tenni. Tájékoztatták, hogy a változtatás az igazságügyi minisztérium kérésére történt” − írták az ügyvédek a levélben, amelyet a New York Post idézett. 

Az ügyvédek szerint ez a lépés akár a kongresszusi vizsgálat akadályozásaként is felfogható.

A Joe Biden és családja körül kialakult botránysorozat mára végeláthatatlan spirálba sodorta a demokraták és az Egyesült Államok vezetőjét.

A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amelyek szerint Biden külföldi piszkos ügyleteket hajtott végre, és ezek alatt nem kevés pénz áramlott át egyik féltől a másikhoz. Azóta kiderült, hogy az ügyben nemcsak a jelenlegi elnök van benne könyékig, hanem a családtagjai is.

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke korábban közölte, hogy azonosította a Biden család további hat olyan tagját, akik esetleg hasznot húzhattak a család üzleti ügyleteiből, és kijelentette:

folytatja annak vizsgálatát, hogy ezek az ügyletek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek-e.

„Több ezer oldalnyi, a Biden családdal, cégeikkel és partnereik üzleti terveivel kapcsolatos pénzügyi nyilvántartást bocsátottak a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának tagjai rendelkezésére, ami megerősíti a vizsgálat fontosságát” − mondta akkor Comer.

Mint fogalmazott:

A Biden család vállalkozásainak középpontjában Joe Biden politikai karrierje és kapcsolatai állnak, és ez a Biden család számára túlzottan sok pénzt hozott.

Nemrég kiderült például, hogy Hunter Biden volt felesége, Kathleen Buhle nem csupán tudott volt férje romániai üzleteiről, de ő volt az egyik olyan családtag, aki részesült is a befolyó összegekből.

 

Borítókép: Hunter Biden, Joe Biden amerikai elnök fia (Fotó: Getty Images via AFP/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.