Gyanús körülmények között, bosszúból rúghatták ki a Bidenék ügyében nyomozó csapatot

Az amerikai adóhatóság hirtelen menesztette a teljes nyomozócsapatot, akik több éve dolgoztak Joe Biden amerikai elnök fia, Hunter Biden adóelkerülési ügyének kivizsgálásán. Egy informátor, aki kétségeket fogalmazott meg az ügy kezelésével kapcsolatban, bosszúnak tartja a lépést.

Magyar Nemzet
2023. 05. 16. 8:16
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Joe Biden and his son Hunter Biden attend the annual Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 10, 2023 in Washington, DC. The tradition dates back to 1878 when President Rutherford B. Hayes invited children to the White House for Easter and egg rolling on the lawn. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hunter Biden adóhatósági vizsgálata már évek óta húzódik, és úgy tűnik, nem is mindenki tartja fontosnak, hogy az igazság napvilágra kerüljön. A múlt hónapban egy adóhatósági ügynök, aki az ügyön dolgozott, védelmet kért, hogy tanúskodhasson a kongresszus előtt a Biden-kormányzat politikai beavatkozásával és az ügy nem megfelelő kezelésével kapcsolatban.

A meg nem nevezett ügynök ügyvédje, Mark D. Lytle levelet küldött az amerikai alsóháznak, amelyben azt írta, hogy ügyfele olyan információkat szeretne átadni a törvényhozóknak, amelyek alátámasztják az illetéktelen befolyásolásról szóló állításait. „A megtorlás komoly kockázata ellenére ügyfelem felajánlja, hogy az alkotmányos felügyeleti funkciójuk gyakorlásához szükséges információkkal látja el önöket, és a közléseket pártatlan módon kívánja megtenni az érintett bizottságok vezetőségének” − olvasható a levélben.

Alig néhány héttel később az ügyön dolgozó teljes ügynökcsapatot menesztették, amit az informátor „tisztán bosszúnak” tart. Ügyvédei arról tájékoztatták a képviselőházat, hogy az ügynököket az igazságügyi minisztérium kérésére vették le az ügyről, írja a Fox News amerikai hírcsatorna. Korábban az adóhatóság egyik vezetője a képviselőház előtt garantálta, hogy az esetleges informátorokat semmilyen hátrány nem éri.

„A mai napon az általunk képviselt adóhatósági bűnügyi felügyeleti különleges ügynököt arról tájékoztatták, hogy őt és teljes nyomozócsoportját eltávolítják a folyamatban lévő és érzékeny nyomozásból abban a nagy horderejű, ellentmondásos témában, amellyel kapcsolatban ügyfelünk megpróbált a képviselőháznak jelentést tenni. Tájékoztatták, hogy a változtatás az igazságügyi minisztérium kérésére történt” − írták az ügyvédek a levélben, amelyet a New York Post idézett. Az ügyvédek szerint ez a lépés akár a kongresszusi vizsgálat akadályozásaként is felfogható.

A Joe Biden és családja körül kialakult botránysorozat ma már végeláthatatlan spirálba sodorta a demokraták és az USA vezetőjét.

A történet középpontjában egy kezdetben bizonytalan eredetű, de minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptop állt, amin olyan e-maileket találtak, amelyek szerint Biden külföldi piszkos ügyleteket hajtott végre, és ezek alatt nem kevés pénz áramlott át egyik féltől a másikhoz. Azóta kiderült, hogy nemcsak a jelenlegi elnök van benne könyékig, hanem a családtagjai is. 

James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának republikánus elnöke korábban közölte, hogy azonosította a Biden család további hat olyan tagját, akik esetleg hasznot húzhattak a család üzleti ügyleteiből, és kijelentette, hogy 

folytatja annak vizsgálatát, hogy ezek az ügyletek nemzetbiztonsági fenyegetést jelentenek-e.

− Több ezer oldalnyi, a Biden családdal, cégeikkel és partnereik üzleti terveivel kapcsolatos pénzügyi nyilvántartást bocsátottak a képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottságának tagjai rendelkezésére, ami megerősíti a vizsgálat fontosságát − mondta akkor Comer.

Mint fogalmazott:

A Biden család vállalkozásainak középpontjában Joe Biden politikai karrierje és kapcsolatai állnak, és ez a Biden család számára túlzottan sok pénzt hozott.

Nemrég kiderült például, hogy Hunter Biden volt felesége, Kathleen Buhle nem csupán tudott volt férje romániai üzleteiről, de ő volt az egyik olyan családtag, aki részesült is a befolyó összegekből. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Drew Angerer/Getty Images North America/Getty Images via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.