Hunter Biden válóperes ügyvédei is tudtak a romániai piszkos pénzekről

Levelezések bizonyítják, hogy Hunter Biden volt felesége tudott, sőt részesült is férje romániai bevételeiből, bár korábban azt állította, nem volt tudomása az ifjabb Biden üzleti ügyeiről. A képviselőház felügyeleti és reformbizottsága már összekötötte Hunter Biden romániai bevételeit a korrupció miatt elítélt román oligarchával, Gabriel Popoviciuval.

Magyar Nemzet
2023. 05. 12. 9:01
President Biden Hosts The Annual White House Easter Egg Roll
WASHINGTON, DC - APRIL 10: U.S. President Joe Biden and his son Hunter Biden attend the annual Easter Egg Roll on the South Lawn of the White House on April 10, 2023 in Washington, DC. The tradition dates back to 1878 when President Rutherford B. Hayes invited children to the White House for Easter and egg rolling on the lawn. Drew Angerer/Getty Images/AFP (Photo by Drew Angerer / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP) Fotó: Getty Images via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úgy tűnik, Hunter Biden volt felesége, Kathleen Buhle nem csupán tudott volt férje romániai üzleteiről, de ő volt az egyik olyan családtag, aki részesült is a befolyó összegekből. A Fox News amerikai televíziós hírcsatorna közzétette a pár válóperes ügyvédeinek levelezését, amelyet a „laptopsztoriként” elhíresült számítógépről származó adatok között találtak. A minden jel szerint az elnök fiához, Hunter Bidenhez köthető laptopon többek között olyan e-maileket is találtak, amelyek szerint Joe Biden akkori elnökjelölt személyesen találkozott ukrán gazdasági szereplőkkel. Később hitelesített eredetű, szintén a laptopról származó e-mailek is alátámasztották a Biden család ukrajnai gazdasági kapcsolatait. 

A Fox News által most közzétett e-mailekből kiderült, hogy Hunter Biden és volt felesége, Kathleen Buhle válóperes ügyvédei tudtak arról, hogy Hunter bankszámlájára egy romániai üzletből pénz érkezett, mi több, annak ügyfeleik közti megosztásáról is egyeztettek. 

Ez ellentmondani látszik Buhle korábbi állításainak, miszerint nem tudott volt férje pénzügyi tevékenységéről.

A két válóperes ügyvéd, a Buhlét képviselő Rebekah Sullivan és a Hunter Bidennek dolgozó Sarah Mancinelli közötti levélváltás további részleteket fed fel az üggyel kapcsolatban. Sullivan csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy késedelmesen jutott hozzá lényeges információkhoz, mint például a romániai üzletből származó, 120 ezer dollárt meghaladó bevétel megerősítése. Miután Sullivan e-mailjét továbbították Hunterhez, ő tagadta, hogy bárki megerősítette volna a bevétel tényét, és azzal vádolta válófélben lévő feleségét, hogy kémkedik utána.

„Csak két ember tudott erről, és az egyik én voltam. Csak úgy tudhatta meg, ha hozzáfért az üzeneteimhez és az e-mailjeimhez” − írta az ifjabb Biden az ügyvédjének. Ezután a felek egyeztettek az összeg felosztásának módjáról, de a végleges megállapodás nem került nyilvánosságra.

Hunter Biden romániai üzleti ügyleteit részletesen vizsgálta a képviselőház felügyeleti és reformbizottsága, amely szerdán egy jelentést is közzétett az elnök fiának gyanús üzleti tevékenységeiről. Egyik megállapításuk szerint Biden akkori alelnök és Klaus Johannis román elnök 2015. szeptemberi washingtoni találkozója után alig öt héttel egy, állítólag Gabriel Popoviciu tulajdonában lévő ciprusi cég jelentős összegeket kezdett befizetni Hunter üzleti partnerének, Rob Walkernek a számlájára. Popoviciu 2016-ban bízta meg Hunter Bident tanácsadással, miután korrupciós vádakkal nézett szembe.

A bizottsági jelentés szerint a Biden család több számlájára, köztük Hunter és Hallie Biden számlájára is körülbelül 1,038 millió dollár érkezett Walker számlájáról e befizetések után. A bizottság jelenleg vizsgálja ezeket a tranzakciókat, mivel azt gyanítja, hogy Bidenék Walker cégét használták fel arra, hogy elrejtsék a pénz valódi forrását. A tranzakciók legtöbbje Joe Biden alelnöksége alatt történt, az FBI azonban nem mutat sok hajlandóságot az egyre szövevényesebb ügy feltárására. 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Getty Images via AFP/Drew Angerer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.