Erősítené a kínai elnök az ázsiai országokkal való kapcsolatot

Hszi Csin-ping mellett az indiai miniszterelnök is felszólalt a Sanghaji Együttműködési Szervezet virtuális csúcstalálkozóján

Gábor Márton
2023. 07. 04. 16:31
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Peking, 2022. február 4. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben 2022. február 4-én. Putyin a 2022-es pekingi téli olimpia hivatalos megnyitójára érkezett a kínai fõvárosba. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin Fotó: Alekszej Druzsinyin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A videókonferenciaként megrendezett találkozón Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Ebrahim Raiszi iráni elnök, Narendra Modi indiai miniszterelnök, Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő és négy közép-ázsiai ország vezetői vettek részt.

Modi szerint a szervezet tagjainak közösen kell küzdeniük a terrorizmus ellen, segíteniük kell Afganisztánnak, és részt kell venniük olyan globális kihívások kezelésében, mint az élelmiszer-, üzemanyag- és műtrágyahiány.

A terrorizmus veszélyt jelent a regionális békére, közösen kell harcolnunk ellene

− mondta Modi. India rendszeresen azzal vádolja Pakisztánt, hogy felkelőcsoportokat képez ki és fegyverez fel, de ezt Iszlámábád tagadja.

Sehbaz Sarif pakisztáni kormányfő a beszédében szintén elítélte a terrorizmust, és kiemelte országa szerepét az ellene folytatott küzdelemben.

Miközben Pakisztán áldozatos küzdelmet folytat a terrorizmus ellen, annak veszélye továbbra is sújtja térségünket, és komoly akadálya a béke és a stabilitás fenntartásának. El kell kerülni, hogy eszközként használják fel diplomáciai célok elérésére

− mondta Sarif.

Hszi Csin-ping kínai elnök a beszédében arra szólította fel a tagországokat, hogy tegyenek lépéseket a bizalom és a stratégiai kommunikáció megerősítésére a szervezeten belül. 

Kérte, hogy a tagországok a gazdasági fellendülés érdekében összpontosítsanak konkrét területekre. Hszi szerint az, hogy hamarosan Irán és Fehéroroszország is felvételt nyerhet a szervezetbe, jól mutatja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) erős és életképes.

„Kína hajlandó együttműködni minden féllel a globális biztonsági kezdeményezések megvalósítása érdekében” − mondta Hszi a kínai állami média jelentése szerint, hozzátéve, hogy a külpolitikát azonban szerinte minden tagnak önállóan kell alakítania.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök szorosabb energetikai együttműködésre szólította fel az SCO tagjait a virtuális találkozón. Kijelentette: Kazahsztán készen áll arra, hogy otthont adjon az SCO energetikai konferenciájának, és egy közös energiastratégia kidolgozását javasolta a szervezetnek.

A Sanghaji Együttműködési Szervezetet Oroszország, Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán és Tádzsikisztán hozta létre 1996-ban eurázsiai biztonsági, gazdasági és politikai szervezetként. Eredeti neve Sanghaji Ötök volt, a nevét 2001-ben változtatta meg. Hatodik tagként Üzbegisztán csatlakozott a tömörüléshez, majd 2017-ben Pakisztán és India lett teljes jogú tagja. Az SCO szeptemberi csúcstalálkozóján Fehéroroszország, Afganisztán és Mongólia után Iránt is felvették a szervezet megfigyelői státusú tagjai közé, márciusban pedig Szaúd-Arábia is megkezdte csatlakozási folyamatát.

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök  fogadja orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint Pekingben (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Druzsinyin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.