Erre jutottak az oroszok a zsákmányolt nyugati fegyverek tanulmányozása során

Orosz védelmi ipari szakértők a háborúban zsákmányolt NATO-felszerelések tanulmányozása során arra jutottak, hogy a nyugati eszközök páncélzata elfogadható, de a mobilitásuk közepes és a tervezésük túlzottan bonyolult, ami nem mindig észszerű – mondta a RIA Novoszty orosz hírügynökségnek egy forrás.

Magyar Nemzet
2023. 07. 29. 7:01
Minister of Defense visits Tank Battalion 203
01 February 2023, North Rhine-Westphalia, Augustdorf: A Leopard 2A6 of the German Army's Tank Battalion 203 drive across the Senne military training area. Following the German government's decision to supply 14 Leopard 2 tanks to Ukraine, the minister wants to find out about the weapon system's performance. Photo: Federico Gambarini/dpa (Photo by FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: FEDERICO GAMBARINI / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetnek, hogy az ukrán erők széles körben alkalmaznak nyugati fegyvereket, köztük német Leopard 2 harckocsikat, amerikai Bradley harcjárműveket és francia AMX-10RC kerekes páncélozott felderítő járműveket. Emellett tavaly óta az ukrán csapatok nagy számban használnak NATO-országok által szállított haubikokat, páncélozott járműveket és MLRS rakétatüzérségi eszközöket.

Júniusban az orosz védelmi minisztérium Leopard és Bradley harckocsik elfogásáról számolt be, pénteken pedig azt jelentették be, hogy lefoglaltak egy francia kerekes harckocsit. A High Precision Systems orosz védelmi ipari cég szakembereinek eddig hatféle nyugati eszközt sikerült tanulmányozniuk. 

A RIA Novosztyi forrása úgy fogalmazott, hogy eddig a zsákmányolt NATO-felszerelések vizsgálatai előzetes eredményeket hoztak, amelyek általában megfelelnek a várakozásoknak. 

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a nyugati eszközöknek elfogadható szintű a páncélozottságuk, bár a védelem eloszlása miatt számos gyenge pont van jelen, amelyek nem felelnek meg a modern harc követelményeinek. Másrészt a NATO-felszerelések rendkívül közepes mobilitással és manőverezőképességgel rendelkeznek, különösen nehéz és viszkózus talajon, többek között az alacsony terepjáró képesség miatt.

A nyugati felszerelések másik gyengesége a tervezés túlzott bonyolultsága – tette hozzá. Szerinte emiatt nehézkes a javítás és a karbantartás – fogalmazott, hozzátéve, hogy a vizsgálatok folytatódnak.

Borítókép: Leopard harckocsi (Fotó: DPA/AFP/Federico Gambarini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.