Migránsoknak álcázott Wagner-zsoldosoktól tart a lengyel kormányfő

Mateusz Morawiecki szerint az orosz zsoldoshadsereg tagjai így beszivároghatnak az országba, ahol destabilizációs műveleteket hajthatnak végre.

Gábor Márton
2023. 07. 29. 19:40
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó:  TRT World Now / Twitter)
A Wagner orosz zsoldoscsoport belorusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre, 2023.07.19-én. (Fotó: TRT World Now / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a Belaruszban tartózkodó Wagner-zsoldosok egy csoportja közelebb húzódott a lengyel határhoz, és illegális bevándorlóknak adva ki magukat hibrid támadást indíthatnak Lengyelország ellen.

Morawiecki szombaton Dél-Lengyelországban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy több mint száz zsoldos vonult Grodno városának közelébe, a Suwalki folyosó közelébe, a lengyel és litván terület egy keskeny, stratégiai jelentőségű szakaszához, amely Belaruszt és az orosz Kalinyingrádi enklávét választja el.

Valószínűleg belarusz határőröknek álcázzák magukat, és segítenek majd az illegális bevándorlóknak bejutni lengyel területre, ezzel destabilizálják Lengyelországot

 – mondta Morawiecki a TVP lengyel közszolgálati televízió szerint. Hozzátette, az sem kizárt, hogy a zsoldosok migránsoknak álcázva magukat megpróbálnak majd beszivárogni Lengyelország területére.

Varsó és Brüsszel 2021-ben azzal vádolta meg a belarusz kormányt és Moszkvát, hogy a migránsok lengyel határra szállításával akarják destabilizálni a régiót.

Morawiecki szerint a legutóbbi fejlemény szinte biztosan egy újabb hibrid támadás felé tett lépést jelentenek. A Wagner-csoport oroszországi lázadása után ugyanis ismeretlen számú Wagner-csapat költözött Belaruszból Oroszországból.

Az ukrán határőrség a hónap elején közölte, hogy felmérik, hány zsoldos juthatott be északi szomszédjukhoz. 

 

Nem alaptalan félelem

Nemrégiben Aljakszandr Lukasenka és Vlagyimir Putyin találkozóján is téma volt Lengyelország, mégpedig nem túl megnyugtató kontextusban. 

A belarusz államfő ugyanis arról beszélt a tárgyalás során, az országában tartózkodó Wagner-zsoldosok Nyugatra, nevezetesen Lengyelországba akarnak menni. Ehhez engedélyt is kértek Minszktől.

Lukasenka nevetve annyit mondott, a zsoldosok „kirándulni akarnak Lengyelországban”, ugyanakkor hangsúlyozta, a megállapodás értelmében Belaruszban tartja őket.

 

 

Borítókép: A Wagner orosz zsoldoscsoport belarusz katonákat kiképez ki a lengyel határtól néhány kilométerre 2023. július 19-én (Forrás: TRT World Now/Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.