Feszült a helyzet a lengyel–belarusz határon: Varsó megkétszerezi a hadseregét

Belaruszban több ezer orosz Wagner-harcos tartózkodik, akik Lukasenka szerint „kirándulni akarnak Lengyelországba”.

2023. 07. 28. 7:32
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország megkétszerezi a hadseregének létszámát, miközben az orosz Wagner-harcosokat a szomszédos Belaruszba telepítették át. 

A hadiállomány bővítéséről Jaroslav Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott, aki a belarusz határon fekvő Kodenben tett látogatást.

A hadseregünkben, amely korábban csak három hadosztályból állt, hat hadosztály lesz, és idővel valószínűleg lesz egy tartalék hadosztály is

 – idézte a Polskie Radio közszolgálati rádió a szavait. A politikus egyúttal elődeire is panaszkodott, akik a Visztula folyótól keletre csökkentették a lengyel haderőt, gyengítve ezzel a NATO keleti szárnyát.

Jaroslav Kaczynski arról is beszélt: Lengyelország kerítés építésével és különféle elektronikus eszközökkel erősíti meg a határbiztonságot. Véleménye szerint mindez megállítja a támadást, amelyet Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök és orosz hivatali partnere, Vlagyimir Putyin kétségtelenül végrehajtana.

A két szövetséges nemrég Szentpéterváron találkozott egymással, ahol Lukasenka arról beszélt, az országában tartózkodó Wagner-zsoldosok Nyugatra, nevezetesen Lengyelországba akarnak menni. Nevetve tette hozzá: nem tudja visszatartani őket, „kirándulni akarnak Varsóba”. Lukasenka ugyanakkor rámutatott, a megállapodás értelmében országában tartja őket.

A Wagner-zsoldoscsoport azt követően települt Belaruszba, hogy június 23-án Moszkva ellen indultak, ám a vezérük és a belarusz elnök közti megállapodás értelmében nem hajtottak végre puccsot, hanem visszafordultak, mielőtt elérték volna a fővárost. 

Megfigyelőcsoportok szerint jelenleg több mint háromezer Wagner-harcos tartózkodik a Minszktől mintegy száz kilométerre délkeletre fekvő Oszipovicsi táborában, ahol a belarusz haderő kiképzésében vesznek részt.

Mindeközben Oroszországban tűnt fel a Wagner-zsoldoscsoport vezetője. Jevgenyij Prigozsint csütörtökön Szentpéterváron látták, amint egy afrikai méltósággal találkozott az Oroszország–Afrika-csúcstalálkozón.

 

Borítókép: Puma–22 V4-es hadgyakorlat Lengyelországban (Forrás: Poland MOD)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.