Folytatódott a rombolás, több mint 150 embert tartóztattak le Franciaországban

Több száz sérült rendőr, zavargások, rablások, gyújtogatások. Így foglalható össze a kedd óta tartó erőszakhullám.

Magyar Nemzet
Forrás: Fox News, Reuters2023. 07. 03. 8:21
null
Nanterre, 2023. június 29. Könnygázt vetnek be a rendõrök által lelõtt tinédzser halála miatt tüntetõkre Párizs Nanterre nevû elõvárosában 2023. június 29-én. Két nappal korábban egy közúti ellenõrzést végzõ francia rendõr intézkedés közben lelõtt egy 17 éves fiatalt a városban. A fiatal életét kioltó rendõrt kihallgatása után elõzetes letartóztatásba helyezték, mivel az ügyészség szerint a buszsávban autót vezetõ fiú igazoltatásakor nem volt jogos a fegyverhasználat. MTI/EPA/Yoan Valat Fotó: Yoan Valat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kedd óta tartó zavargások Franciaország-szerte a hétvégére kicsit enyhültek, de nem tűntek el. Egész hétvégén tartott az erőszakhullám, a zavargások korádban tartására több mint 45 ezer rendőrt, páncélozott járműveket és helikoptereket vezényeltek ki három nagyvárosba, Párizsba, Lyonba és Marseille-be − írja a Reuters.

A belügyminisztérium új jelentése szerint vasárnap este összesen 157 embert tartóztattak le. A közutakon 352 tűzesetet és 297 felgyújtott járművet regisztráltak, és 34 épületet rongáltak meg vagy gyújtottak fel a tüntetők.

Három rendőr és csendőr megsérült, egy rendőrőrs és egy csendőrlaktanya megrongálódott.

A tüntetések kiváltó oka, hogy kedden egy motoros járőr Nanterre-ben lelőtt egy 17 éves fiút. A rendőr megállította az autót vezető fiatalt, és amikor az hirtelen elhajtott, egy rendőr a szolgálati fegyverével lelőtte. A fiút szombaton temették el. A haláláért felelősnek tartott rendőr előzetes letartóztatásban van.

Vasárnapra kicsit nyugodtabb lett a helyzet, ám így is voltak összecsapások a rendőrök és a tüntető tömeg között. Párizson kívül Marseille-ben, Nizzában és Strasbourgban is gyújtogattak és rendőrökre támadtak. Marseille-ben a rendőröknek könnygázt kellett bevetniük, hogy megállítsák az őrjöngő tömeget. Párizsban, a főváros főutcáján, a Champs Elysees sugárúton a turisták helyét átvették a biztonsági erők, miután az interneten elkezdett terjedni egy felhívás, hogy gyülekezzenek ott a tüntetők. Párizs Colombes külvárosának polgármestere szombat estétől kijárási tilalmat rendelt el, ami legalább kedd estig tart. A kezdeményezését több önkormányzat is átvette.

A tüntetések alatt a migránsok azt kiabálták, hogy „Allahu Akbar” − erről már egy twittelő írt, aki kifejtette, hogy a zavargók a munkájukat végző rendőrökre támadnak

A letartóztatottak harminc százaléka 18 évnél fiatalabb, közölte a francia igazságügyi miniszter, Eric Dupont-Moretti. Hozzátette, amióta tartanak a tüntetések, már több mint hétszáz üzletet, szupermarketet, éttermet és bankfiókot dúltak fel, raboltak ki vagy gyújtottak fel. 

í

A rendőr, aki leadta a lövést, azóta is előzetes letartóztatásban van, folyik a hivatalos nyomozás emberölés vétsége miatt. A férfi ügyvédje elmondta, hogy nyilvánvalóan nem akarta megölni a sofőrt, és a fiú lábára célzott, ám amikor az autó megindult és védencének ütközött, akkor elmozdult az irányzék. 

Emmanuel Macron francia elnök elhalasztotta németországi látogatását, hogy kezelje vezetősége legsúlyosabb válságát azóta, hogy a sárga mellényes tüntetések 2018 végén Franciaország nagy részét megbénították.

Macron vegyesen reagált a válságra, eleinte elfogadhatatlannak és megmagyarázhatatlannak minősítette a lövöldözést, majd elítélte a tiltakozásokat, és a közösségi médiától a videójátékokig mindent hibáztat a növekvő erőszakért.

Macron azzal érvelt, hogy a közösségimédia-platformok, köztük a TikTok, a Snapchat és mások segítették a zavargásokat, különösen azután, hogy a sofőrt lelövő tiszt személyes adatai a platformokon keringtek. Azt mondta, kormánya együttműködik a közösségi oldalakkal, hogy eltávolítsák a legérzékenyebb tartalmakat, és azonosítsák azokat a felhasználókat, akik rendzavarásra szólítanak fel vagy súlyosbítják az erőszakot. 

Macron azt is tagadta, hogy az ország bűnüldöző szolgálatain belül rendszerszintű rasszizmus lenne − írja a Foxnews.

Egy másik cikkében a Foxnews arról ír, hogy a francia rendőri szakszervezetek nem elégedettek azzal, ahogy a kormány reagált a helyzetre. 

„Ezekkel a vad hordákkal szemben a nyugalomra való felszólítás nem elég, erővel kell fellépni, helyre kell állítani a rendet az országban” − olvasható a  közleményükben. Mint írták:

A rendőrség harcban áll, mert háborúban állunk, és ezt a kormánynak fel kell ismernie.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a rendőri erőszak miatt kitört franciaországi zavargások elérték Svájcot és átterjedtek Brüsszelre is. A svájci rendőrség vasárnapra virradóra hét embert tartóztatott le a francia határhoz közeli Lausanne városában. A belga fővárosban pedig autókat rongáltak meg és utcakövekkel dobálták meg a tömegközlekedési járműveket.

Borítókép: Könnygázt vetnek be a rendőrök által lelőtt tinédzser halála miatt tüntetőkre Párizs Nanterre nevű elővárosában 2023. június 29-én (Fotó: MTI/EPA/Yoan Valat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.