Kiderült, kik öröklik Silvio Berlusconi mesés vagyonát, van köztük pár meglepetés is

Az olasz politikus és üzletember mindenkire gondolt végrendeletében.

2023. 07. 10. 19:55
Marta Fascina, Silvio Berlusconi utolsó barátnője. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk egy hónappal azután, hogy 86 esztendős korában elhunyt Silvio Berlusconi, kiderült, hogy ki örökli mesés, a Forbes által 6,8 milliárd dollárosra becsült vagyonát. Az egykori olasz miniszterelnök és üzletember vagyonának többségét az 1978-ban alapított Fininvest befektetési cégének részvényei adják, ehhez a vállalathoz tartozik több érdekeltség a médiában, az ingatlanszektorban vagy éppen a labdarúgásban. Silvio Berlusconinak eddig 61 százalékos részesedése volt a cégben, emellett mind az öt gyermeke kisebbségi tulajdonos volt.

 

Ennek fényében abban nincs is meglepetés, hogy a részvényeket öt gyermeke között osztotta el.

 

Csakhogy az olasz törvények szerint azon elhunytak esetében, akiknek nincs élő házastársuk, a vagyon kétharmadát kötelezően az örökösök – jelen esetben tehát az öt gyermek – kapják meg, egyenlő arányban. A maradék egyharmadról viszont szabadon rendelkezhet, és úgy tűnik, a politikus végrendeletében ezt két első házasságában született gyermekére, Marinára és Pier Silvióra hagyta. A Forbes kalkulációi szerint így a Fininvestben végül Marina (aki egyben a cég ügyvezető elnöke) és Pier Silvio (szintén elnökségi tag, és a médiabirodalom feje) egyenként 26,5 százalékot, míg a második házasságában született Barbara, Luigi és Eleonora (csak ő nem vállal hivatalos tisztséget apja vállalataiban) fejenként 15,6 százalékot birtokolnak majd. Ezen kívül osztoznak majd más vagyontárgyain, például világszerte fellelhető ingatlanjain is.

Ennél érdekesebb, hogy végrendeletében másokra is gondolt a veterán poltikus: 110 millió dollárt hagyott barátnőjére, a nála 53 évvel fiatalabb, 33 esztendős Marta Fascinára.

A hölgy a Hajrá, Olaszország! párt parlamenti képviselője, korábban a család barátja volt, hivatalosan három éve alkottak egy párt. Állítólag végig ápolta Silvio Berlusconit a súlyos betegsége során, a kórházi kezelések idején is mellette volt.

Rajta kívül ugyanekkora összeget kapott még Paolo Berlusconi, az elhunyt testvére, aki ugyancsak szerepet vállalt korábbi vállalkozásaikban.

És 30 millió euró jutott még Marcello Dell’Utrinak, egy régi barátjának és harcostársának, akivel együtt alapították a Hajrá, Olaszországot!, ám végül őt a maffiához fűződő kapcsolatai miatt perbe fogták.

Silvio Berlusconi tavaly januárban írta meg a végrendeletét, amikor egy fertőzés miatt kórházba kényszerült. A dokumentumhoz egy levelet is csatolt, melyben gyermekeinek azt üzente: „Szeretlek mindannyiótokat”.

Borítókép: Marta Fascina, Silvio Berlusconi utolsó barátnője (Fotó: Facebook)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.