Berlusconi lánya követheti elhunyt apját a párt élén?

A politikus halála után kilőtt a Forza Italia támogatottsága.

2023. 06. 15. 16:01
A Berlusconi család.
Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök megrázó és váratlan távozását követően számtalan kérdés vetődik fel a párt további sorsával kapcsolatosan: ki veszi át a Hajrá, Olaszország! vezetését, mennyiben módosul a párt politikai irányvonala, de legfőképpen hogyan viszonyulnak a pártszimpatizánsok a megváltozott helyzethez? Kétségtelen, hogy pótolhatatlan űrt hagyott maga után a legendás Berlusconi, az élet azonban megy tovább, a pártnak új vezetőre van szüksége. Az utódok kinevezésére vonatkozó kényes kérdés mindeddig érintetlen maradt. Meggyengült egészsége ellenére Berlusconi az utolsókig bízott abban, hogy visszatérhet a harcmezőre. Hosszas kórházi tartózkodása alatt is úgy nyilatkoztak a párt politikusai: szó sincs utódok megnevezéséről, Silviót hazájáért érzett szeretete segíteni fogja a felépülésben. A 86 éves korában elhunyt pártvezér halálhíre pár napra megbénította az olasz politikát, a temetési szertartást követően azonban a legégetőbb kérdéssé vált a pártvezetés átvételének megoldása.

A Berlusconi-család minden tagjának, beleértve a gyermekeit, kulcsfontosságú szerepe van Silvio Berlusconi minden vállalkozásában. Nemcsak az apjuk iránti kötelességtudatból, hanem személyes elkötelezettségből teszik, mivel meggyőződésük, hogy a Hajrá, Olaszország!-nak meg kell maradnia – nyilatkozta Paolo Barelli a párt képviselőházi frakcióvezetője, aki nem tartja kizártnak, hogy Maria Berlusconi, a volt elnök elsőszülött lánya lép majd színre. 

A pártalapító szellemi öröksége, politikai irányvonala továbbra is iránytű lesz az alakulat számára. A búcsúzás fájdalmas óráiban Francesco Paolo Sisto szenátor úgy fogalmazott, arra hivatottak, hogy megőrizzék az alapító által hátrahagyott tanításokat, vezérelveket, értékeket, mindazt, amiben Berlusconi hitt és amiért küzdött. A szabadság, az állampolgárok védelme, az igazságosabb igazságszolgáltatás. „Nincsenek belső megosztottságok, továbbra is a mérsékelt politikai irányvonalat fogjuk képviselni” – nyilatkozta Sisto szenátor.

A Hajrá, Olaszország! alakulatnak továbbra is a Berlusconi által hátrahagyott szellemben kell tovább haladnia. A pártnak a jövőben is történelemformáló hivatása van, mint ahogyan azt Berlusconi az elmúlt harminc évben tette

– jelentette ki Alessandro Sorte képviselő.

Az elkövetkező napokban összeül a párt vezetősége: a cél a belső megosztottságok és a távozások elkerülése, a stabilitás megőrzése, hogy továbbra is megbízható pillére lehessen a Giorgia Meloni vezette kormánykoalíciónak. Meglepő reakciót váltott ki Silvio Berlusconi halálhíre, a Hajrá, Olaszország! párt népszerűsége ugyanis egyetlen nap alatt, sőt pár óra leforgása alatt öt pontot emelkedett – írja az Il Giornale napilap.

Nem csak az alakulat iránti érdeklődés emelkedett meg igen hirtelen, hanem a Berlusconi személyét ellenzők tábora is jelentősen csökkent.

A párt népszerűségére és az alapító megítélésére vonatkozó legfrissebb véleménykutatások figyelemreméltó eredményre jutottak. Az elemzések szerint a jelenség kiváltója a pártalapító halála miatti meghatottság és együttérzés. A Liga, az Akció és az Élő Itália összefogásából létrejött centralista erő szavazóbázisának egy része, valamint korábbi szkeptikusok szavaznának a jövőben az elhunyt politikus pártjára. Nagy a várakozás és a kíváncsiság, hogy kik kezébe helyezte vállalkozásai további sorsát Berlusconi, valamint kinek és mit hagyott hátra a közel kétmilliárd eurós vagyonából. Végrendeletét hétfőn nyitják fel a családtagok, illetve Berlusconit élete utolsó percéig elkísérő élettársa, Marta Fascina jelenlétében.

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök családjával. Balra lehetséges utódja, Maria Berlusconi. (Fotó: Facebook/Maria Berlusconi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.